Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.549

Murat Kurum ve balık hafızamız

“İstanbul’u alan Türkiye’yi alır, İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder!” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu meşhur sözüyle başlayalım  yazımıza. Nihayetinde balık hafızalıyız milletçe. Unutmakta üzerimize yok.

Unuttukça, inanıyoruz. İnandıkça, unutuyoruz…

Seçime 15 gün kaldı. Dün akşam ana haberlerde Cumhur ittifakı İBB adayı Murat Kurum’un konuşmasına denk geldim.

“Deprem dönüşümü bu ülkenin beka meselesi” diyordu. “İstanbul’un gelecek meselesi! Terörle mücadele kadar önemli bir mesele!  O yüzden bu konuyu siyaset üstü görerek, siyaset üstü bir bakış açısıyla, anlayışıyla dün Elazığ'da, Malatya'da, İzmir'de, Kastamonu'da, Rize'de, Bartın'da nasıl yaptıysak, yine en son asrın felaketinde 3 ayda 180 bin konutun inşasını nasıl başlattıysak, İstanbul'da da aynı anlayışla gece gündüz çalışacağız ve İstanbul'umuzu depreme dirençli hale getireceğiz!”

Kurum da balık hafızamızdan nasibini almış. 17 Ağustos 1999 felaketinden bu yana bilim insanlarınca dile getirilen, beklenen İstanbul Depremi’ni yeni mi duyuyor?

AKP iktidarda olduğu 25 yıl boyunca niye İstanbul’u depreme dirençli hale getirmedi?  

2018-2023 yılları arasında Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapan Kurum,  2019 yılında ilan edilen imar affına imza atmadı mı?  

İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının bir çoğuna AVM dikilmedi mi?

İstanbul’da toplanma alanı olarak belirlenen 470 yerden 300’ü imara açılmadı mı? Üzerlerine rezidanslar, gökdelenler inşa edilmedi mi? Acil ulaşım yolları otoparka çevrilmedi mi? (Kaynak; TMMOB)

Murat Kurum, 17 Ağustos 1999 Depremi’nde  Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisiymiş. Yüksek lisansı ise; Kentsel Dönüşüm!  

17 Ağustos Marmara Depremi, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye'nin en önemli bölgesini etkilemişti.

Resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi kayıp olarak belgelere geçti. 364 bin 905 konut ve işyerinin yıkıldığı ya da çeşitli düzeylerde hasar gördüğü belirtildi.

Kurum’un Kentsel Dönüşüm Master’ı yaptığı yıl, kentsel dönüşüm, Türkiye’nin en önemli gündem maddesi haline geldi.

Bülent Ecevit başbakanlığındaki iktidar, deprem sonrası yardım ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak, depremin yarattığı ekonomik zararın etkilerini gidermek için önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdi.

Bunlardan en önemlisi 20 bilim insanı ve araştırmacıdan oluşan, siyaset üstü bir yapısı olan Ulusal Deprem Konseyi’nin kurulmasıydı.

Ulusal Deprem Konseyi, istanbul için envanter hazırladı. Yıkımın nerelerde olacağı ortaya çıkarıldı. Deprem Master Planı hazırlandı.

İstanbul’un birçok noktasına deprem konteynırları yerleştirildi, toplanma alanları belirlendi.

Ancak 2002 yılında iktidara gelen AKP,  toplanma alanlarının büyük bir bölümünü imara açtı.

AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana, imar affı kapsamında tam 11 kanun çıkarıldı.

1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminin maliyetlerini karşılamak için Ecevit hükümetince toplanmaya başlanan ve sonrasında kalıcı hale gele gelen, “deprem vergisi” olarak bilinen Özel İletişim Vergisi (ÖİV),  uygulamada 24. yılını  doldurdu. Tahsilatının başladığı 2000 yılından 2023 sonuna kadarki 24 yıllık dönemdeki toplam cari gelir 104,6 milyar liraya ulaşırken, o tarihten bu yılın ocak ayı sonuna kadar olan dönemde gerçekleşen kümülatif enflasyonla güncellendiğinde vergi reel değerinin 731,5 milyar liraya denk geldiği belirlendi. (Kaynak; Dünya Gazetesi-Naki Bakır)

Deprem vergisi olarak alınan özel iletişim vergisi ne için kullanıldı?

Deprem master planını yazan Ulusal Deprem Konseyi, yine AKP iktidarı tarafından 06 Ocak 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan genelge ile lağvedildi.

Ulusal Deprem Konseyi neden lağvedildi?

Ulusal deprem Master planı neden raftan kaldırıldı?

Olası depremde askere acil müdahale yetkisi tanıyan EMASYA (Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma) Protokolü, yine AKP iktidarı döneminde,  2010 yılında lağvedildi.

EMASYA neden lağvedildi?

AKP neden 25 yıl boyunca İstanbul’u deprem dirençli kent haline  getirmedi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine aday olan Murat  Kurum, İstanbul depremini belirttiği gibi, gerçekten siyaset üstü görüyor ise, bu sorulara cevap vermelidir…