Kadınlara özgürleşme yolunu açarak Suudi Arabistan’ı sarsan Selman’la, Ortadoğu’nun yeni halifesi olarak gösterilen Erdoğan!
Hangisinin vizyonu başarılı olacak, göreceğiz.
Ama gerçek şu ki; etkisini yine “kadınlar” hissedecek,
En derinden…
Muhammed Bin Selman! 38 yaşında. Suudi Arabistan’ın veliaht prensi ve başbakanı. Aynı zamanda Ekonomik Kalkınma ve Siyasi Güvenlik İşleri Konseyleri başkanı. Henüz başbakan değilken, Suudi Arabistan kadınlarının gönlünü fethetti. 2018 yılında, Savunma bakanıyken dikkatleri çekmeye başladı.
Dünyada kadınların araba sürmesinin yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da, kadınlara sürücü belgesi alma hakkı tanıdı.
2018 yılına kadar Suudi Arabistanlı kadınlar erkek refakatinde pasaport alabilirken, bir kararname ile 21 yaşına basan suudi kadınların tek başına pasaport alabilme hakkını sağladı.
Kadınlara tek başına seyahat etme özgürlüğünün yanısıra, çocuklarının doğum sertifikasını çıkarabilme, çocukları için kimlik çıkartma, evlilik ve boşanma başvurusu hakkı da tanıdı.
2022 yılında başbakan koltuğuna oturan Prens Selman, otoriter ve baskıcı rejimin imajını yıkmak için sosyal reformlarına hız verdi.
Din polisinin yetkilerini kısıtladı.
Kadın haklarını iyileştiren düzenlemeleri yürürlüğe koydu.
Tribünlere kadınların giriş yasağını kaldırdı. İlk kez bir stadyum kapılarını cinsiyet ayrımı yapmadan açtı. Cidde’deki Kral Abdullah Stadyumu’nda futbolsever kadınlar da maç izleyebildi.
Gençlerin halka açık konserlere izin verdi. Sinema salonlarının sayısını arttırdı.
ŞERİAT SEMBOLÜ KARA ÇARŞAFI KALDIRDI
Kadınların eşinden izin almadan işgücüne katılma hakkı, emeklilik hakkı, e-vize sistemi getirerek ülkeyi uluslararası turistlere açma hakkı tanıdı. Kadın turistlere çarşaf giyme zorunluluğunu kaldırdı. Kız öğrencilerin sınavlara kara çarşafla girmesini zorunluluk olmaktan çıkardı.
Prens Selman, geçtiğimiz günlerde, “Suudi 2030 Vizyonu” kapsamında, “Suudi Arabistan’da kadınlar kara çarşaf giymemeyi tercih edebilir” dedi ve şeriat sembolü kara çarşafı kadınların hayatından kaldırdı.
Şeriatın sembolü “kara çarşafa” son vermek, üzeri örtülü olarak şeriata da son vermek anlamına mı geliyor? Sembol giysiyi kaldırırken, Suudi Arabistan bir ilke daha imza attı. İlk kez bir güzellik yarışmasına temsilcisini gönderdi.
Prens Selman’ın kadın-erkek eşitliğini arttırmayı hedefleyen reformlarının şekilsel olduğunu ileri sürenlere karşı, “Suudi Arabistan’ın Atatürk’ü olmak istiyorum” dediği söyleniyor. (Kaynağımız; Levent Gültekin)
Bu iddianın doğru olduğunu var sayalım. Bir yanda Suudi Arabistan’ın Atatürk’ü olmak isteyen Prens Selman, bir yanda Ortadoğu’nun yeni halifesi olarak gösterilen Erdoğan!
Selman’ın “Suudi 2030” vizyonu ile Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonu, sosyal reformlar açısından birbirinden çok farklı!
“Suudi 2030”, kadınları, üzerlerine bir karabulut gibi çöken otoriter sistemden çıkarmayı hedeflerken,
“Türkiye Yüzyılı”, kadınların yaşam hakkını koruyan uluslararası sözleşmelerden çekiliyor. İstanbul sözleşmesi olmadan geçirdiğimiz 2020-2022 yılları arasında, 920 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünün altını çizerek bitirelim yazımızı.
Prens Selman reformlarını başarabilirse eğer, sadece Suudi Arabistan’ın değil, tüm Ortadoğu’nun kaderi değiştir.
Kadınlara özgürlük yolunu açarak Suudi Arabistan’ı sarsan Selman’la, Ortadoğu’nun yeni halifesi olarak gösterilen Erdoğan!
Hangisinin vizyonu başarılı olacak, göreceğiz.
Ama gerçek şu ki; etkisini yine “kadınlar” hissedecek,
En derinden…
Çok Okunanlar
BEDAŞ açıkladı... İstanbul'da elektrik kesintisi
23 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Yalı Çapkını dizisinde ayrılık
Al-Nassr'da kadroya alınmayan Talisca'nın gitmesine bu formülle izin verecek!
Av. Turan Karakaş hayatını kaybetti
Gazeteler Kılıçdaroğlu'nun davasını nasıl gördü?
22 Kasım 2024 Cuma yayın akışı: Bugün TV'de neler var?
Fenerbahçe-Kayserispor muhtemel 11 belli oldu
22 Kasım Cuma reyting sonuçları: Zirvede hangi program yer aldı
Conor McGregor'a cinsel tacizden ceza