Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kombucha nasıl hazırlanır? İşte kombucha tarifi...

Kombu çayı (Kombucha) tüketimi son dönemde Türkiye'de yaygınlaştı. Sosyal medya kullanıcıları, 'Kombu Çayı (Kombucha) nedir, faydaları neler, nasıl hazırlanır?' sorusuna yanıt arıyor. İşte Kombu çayına dair tüm merak edilenler...

Kombucha nasıl hazırlanır? İşte kombucha tarifi...

Kombu çayı (Kombucha) günümüzün popüler çayları arasında yer almaktadır.

Maya ve bakterilerin simbiyotik ilişkisi sonucunda meydana gelen kombucha adı verilen çay mantarının şeker ve çayla fermentasyonundan üretilir. Bu çay ilk olarak Çin tarafından tüketilmeye başlamıştır.

Yaklaşık iki bin yıllık bir tarihe sahip olan bu çay Çin’de “Sonsuz Yaşam İksiri” olarak adlandırılmaktadır. Çin’den sonra Rusya ve Almanya tarafından da tüketilmeye başlanan kombucha günümüzde Amerika’da tüketilen en popüler içecekler arasında yer almaktadır.

KOMBU ÇAYI FAYDALARI NELER?

Kombu çayının diğer çay çeşitlerinden farklı olmasının en büyük sebebi bakteri ve mayalardan oluşması. İnsan sağlığına bu denli faydalı olan kombucha faydalı özelliklerini kombucha adı verilen çay mantarından almaktadır. İşte, kombuchanın merak edilen faydaları:

  • Kombuchanın günümüzde popülerliğinin artmasındaki en büyük sebeplerden bir tanesi zayıflamaya olan etkileridir. Bu çay yağ yakımını hızlandırır ve kilo vermeyi sağlar. Kilo verme sürecindeki tüm bireylerin hekim kontrolünde gönül rahatlığında tüketebileceği bir çay çeşididir.
  • Kombucha tıpkı soğan ve sarımsak gibi doğal bir antibiyotiktir. Kombucha vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen iltihaplanmalara karşı vücudu koruduğu gibi var olan iltihaplanmanın iyileşmesi sürecinde de etkilidir.
  • Kombucha, insan vücudu için zararlı olan her türlü maddenin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Kombucha, dolaşım sistemi için de oldukça faydalıdır. Kombu çayı kan dolaşımını düzenleyerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini minimum düzeye indirir.
  • Sinir sistemi üzerinde de oldukça faydalı olan bu çay yaşanacak baş ağrılarını önler.
  • Kombucha harici kullanımlarda da cilt için oldukça faydalıdır. Anti-aging özelliği bulunan kombucha cilde sürüldüğünde cildi nemlendirir ve kırışıklıkları önler.

KOMBUCHA NASIL YAPILIR?

Kombu çayı, her ne kadar zahmetli görünse de evde çok rahat hazırlayıp tüketebileceğiniz bir çay türüdür. Size anlatacağımız yöntemlerle hazırlayacağınız çayınızla heyifli bir gün geçirebilir ve günün yorgunluğu atabilirsiniz. Hatta fazladan hazırlayacağınız çay ile sevdiklerinize hoş bir sürpriz de yapabilirsiniz.

Lezzetiyle ve çeşitli faydalarıyla insanların en çok tercih ettiği kombuchayı hemen hemen herkes çok rahat hazırlayabilir. Bu çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde:

  • 3 litre su (buradaki suyun kaynak ya da menba suyu olması gerekmektedir)
  • Kombucha kültürü (mayası)
  • 1,5 su bardağı yani yaklaşık 300 gram toz şeker
  • 9 veya 10 poşet siyah çay (yeşil çay da tercih edebilirsiniz)

Kombuchayı hazırlamak için öncelikle bir tencere içerisine 3 litre suyu ilave edip kaynamaya bırakmalısınız. Ardından kaynayan suyun içerisine 1,5 su bardağı şekeri ilave etmelisiniz. Şeker ilave edilen suyu 5 dakika boyunca karıştırarak kaynamaya bırakmalısınız. Karıştırma işlemini yaparken tahta kaşık kullanmamalısınız, kullanacağınız kaşık metal olmalı.

Kaynayan şekerli suyu 5 dakika kaynattıktan sonra bir kenara alın ve içerisine çayınızı ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kadar çayınızı demlenmeye bırakın. Çayınız demlendikten sonra metal bir kaşık yardımıyla çayı karışımın içerisinden çıkarın. Ardından çayınızı soğumaya bırakın.

Soğumaya bıraktığınız karışımı çayınızı hazırlamak istediğiniz bir kavanozun içerisine alın. kombucha mayasını da ılık su yardımıyla yıkayın. Oda sıcaklığına gelen karışımınızın içerisine kombucha mayasını ilave edin. Kavanozun ağzı hava geçirecek şekilde kapatılmalı. Bu sebeple kapatma işleminde tülbent ve lastik kullanmalısınız.

Kavanozunun ağzını kapattıktan sonra 4-10 gün arasında mayalanmaya bırakın. Bu işlem esnasında kavanozunuz doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ve oda sıcaklığında beklemeli. On günün sonunda mayalanmış çayınızı afiyetle içebilirsiniz.


Haber Kaynağı : 12punto

içecek Kombucha Kombu Çayı

İlgili Haberler