Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Yurt dışında okumak isteyenlere YKS şartı

Bu hafta okuyacağınız bu yazı biraz kafa karıştırıcı olabilir. Yazmaya oturduğum günle teslim ettiğim gün arasında bir çok değişiklik ve karar üzerine karar alınması, açıklama üzerine açıklama yapılması sebebiyle kafam karıştığı gibi metnim de karıştı. Efendim konu 2024 yılı yurt dışında okuyacak öğrenciler için getirilen şartlar. Buyrun, birlikte bakalım…

15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre; yurt dışı yükseköğretim kurumlarına kayıtta YKS puan şartı geldi. 

Tüm öğrencilerin kendi rotalarını çizdiği, yurtdışında okuyacakların başvurularını yaptığı, üniversite başvurularının yapılıp kayıtların kapandığı tarihten sonra alınan bu karar tüm öğrencilerde, velilerde büyük bir panik yaratırken okullarda da kaos yaşanmasına sebep oldu. Bazı öğrenciler Türkiye’de yapılacak üniversite sınavına girmelerine gerek olmadığından başvuru yapmamıştı. 

Değişikliklerle ortaya çıkan en önemli sonuçlar şöyle sıralandı:

*Tıp, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Öğretmenlik, Diş Hekimliği ve Eczacılık okumak isteyen öğrencilerin YKS (Türkiye'deki Üniversite Sınavı) sınavına girmesi ve okuyacakları bölümü kazanması gerekecek. Aksi takdirde hiçbir şekilde denklik almaları mümkün olmayacak yurt dışından aldıkları diploma Türkiye'de geçersiz sayılacak. (bu açıklama son başvuru tarihinden sonra yapıldı.)

*Ayrıca tüm alanlarda eğitim görecek öğrencilerin kayıt yaptırdıkları okullar en az iki sıralama listesinde (Örneğin The Guardian ve Times Higher Education gibi) ilk 1000 içerisinde olmaları gerekecek. Aksi takdirde öğrenciye denklik verilmeyecek ve yurt dışından aldıkları diploma Türkiye'de geçersiz olacak.

*15 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, orta öğrenimlerini Türkiye'de tamamlayıp YKS kılavuzuna göre Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programları yurt dışında okumayı planlayanların, yurt dışındaki programa kayıt oldukları yıla ait ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için aranan sıralama dilimine girmeleri şartı aranacak.(Aranan sıralama dilimine aşağıda yer verdim.)

*Buna ilişkin belge, başvuru belgeleri arasına eklenirken başvuru esnasında kuruma ibraz edilecek. YKS'ye girmeyen ve girdiği halde ilgili program için aranan başarı dilimine giremeyen adayların denklik başvuruları reddedilecek. 

Ben bu yazıyı hazırlamaya daha doğrusu doğru bilgileri toparlamaya uğraşırken okuldan gelen bir mailde şu bilgi yer alıyordu.

''Sayın Velimiz,

15 Mart 2024 tarihli ve 32490 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ''Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' gereği, 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleşecek 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) için 2. geç başvuru süreci 28 Mart 2024 (Bugün) saat 23.59’da sona erecektir. “

Yaşanan kaos sonucunda itiraz sesleri yükseldi ve sonucunda ek hak tanınarak tekrar başvuru açıldı. Ama…! Bitmedi…

Bugün (yazıyı toparladığım gün) 29.03.2024 tarihinde ise son dakika haberlerinde YÖK’ün internet sayfasında bir basın açıklaması yayınlandığını öğrendik.

Açıklamayı aşağıya olduğu gibi kopyalıyorum.

“Yükseköğretim Kurulundan yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenleri ilgilendiren önemli düzenleme:

“Sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’de olanlardan mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak”

28 Mart 2024

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15.03.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin uygulanma?sında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslarını belirleyerek yayınladı. Belirlenen usul ve esaslara göre:

“Sıralamalarda ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezunlara doğrudan denklik, YKS’ye girme zorunluğu yok”

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak.

İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İlk 1000 de yar almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var.

İlk 1000’de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.

Yani sadece ilk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk bölümlerde okuyacaklar için YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu olacak. Diğer bölümler için ise YKS’ye girme zorunluluğu olmayacak.

Yönetmelik değişikliği, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmemiştir. Bu alanlarda yapılacak denklik başvurularında önceden olduğu gibi müracaatlar bireysel olarak incelenerek karar verilecek.?”

BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI ARANAN PROGRAMLAR şöyleydi;

Tıp : 50.000

Diş hekimliği: 80.000

Eczacılık:100.000

Hukuk: 125.000

Mimarlık: 250.000

Mühendislik: 300.000

Öğretmenlik: 300.000    

Bugün yapılan açıklama ise şunu göstermektedir:

ÖSYM tarafından yayınlanan takvime göre 8-9 Haziran’da yapılacak YKS 2024 bu sene 3 milyon 36 bin 945 kişinin gireceği açıklanmıştı ve aranan şartları yerine getiremeyecek öğrenciler denklik alamayacak.

Sınava 2,5 ay kalmışken gençleri böyle bir strese sokmak neden?

Henüz Resmi Gazete'de açıklanmayan bu zorlama kararlar bu gençlere fayda değil zarar verir.

Sınava bu kadar az süre kala bu değişiklikleri yapıp kaos yaratarak öğrencileri ve velileri neden bu kadar telaşlandırdınız?

Aklımızda deli sorular…Mantık zorlayan işler… 

İstanbul Üniversitesi’ni ziyarete açmak, okullardaki yabancı öğrenci kontenjanları, artan yabancı öğrenci sayısı, kalitesini giderek kaybeden eğitim sistemimiz… Daha konuşacak çok konu var değil mi?