Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,6207
Dolar
Arrow
34,8656
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4914
Altın
Arrow
3046,0000
BIST
Arrow
10.058

Makarnada hile ve sağlıklı beslenme hakkı

Makarnaya dair Türk Gıda Kodeksi açıkça belirtiyor. Makarna etiketli ürünler Triticum Durum buğdayından üretilmeli. 

Ülkemizde makarna kritik bir öneme sahip. Birilerine göre seçimleri bile kazandıran bir ürün. 

Makarnanın özellikle dar gelirli aileleri doyurduğunu söylemek abartılı olmayacaktır. ''Makarna'' dediğimiz ürün esasen İtalyan mutfağı kökenli ve Batı dillerinde ''pasta'' adıyla ünlenmiştir. Bu ürünün, İtalya'nın yöresine göre değişmekle birlikte, ''Triticum Durum'' adı verilen makarnalık buğdayın suyla veya yumurtayla karıştırılarak hamur haline getirilmesi gerekiyor. 

Yaygın makarna türü, bu buğdaydan elde edilen irmikle veya doğrudan unla yumurtanın karılmasıyla oluşan hamurdan üretiliyor. Türk Gıda Kodeksi, yumurta yerine suyun katılmasını maalesef yeterli görmüş: '' Makarna: Triticum durum buğdayından üretilen irmiğe su katılıp tekniğine uygun yoğrularak hazırlanan hamurun şekillendirilip kurutulmasıyla elde edilen bir ürün olup; sade, tam buğday, çeşnili, zenginleştirilmiş, güçlendirilmiş makarna ile vitamin ve mineral ilaveli makarna olarak adlandırılır.'' 

Yumurtanın bozulmaya etkisi nedeniyle suyla ikame anlaşılır bir durum. Zira, İtalyan mutfağında da hiç yumurta katılmadan hazırlanan makarna hamuruna rastlıyoruz. 

DENETİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE HAKSIZ REKABET

Gıda üzerine şahane çalışmalar yapan Bilkent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker ''X'' hesabından duyurdu: ''Şirketimizde geliştirdiğimiz testle piyasadaki makarnaları, makarnalık buğday içerikleri için inceledik; piyasadaki bazı makarnalarda ciddi miktarda ekmeklik buğday eklendiğini gördük. İtalya’da makarna yediğinizde şişmemenizin nedeni gluten değil; memleketimizde makarnada bol miktarda nişasta almanız olabilir. ''

Dr. Şeker'in bulguları doğruysa, ekmeklik buğday türü olan ''Triticum Aestivum''un, makarna hamuruna katıldığı ve böylelikle Türk Gıda Kodeksine uyulmadığı açık. Tüketiciler, proteince yüksek makarna hamuru yerine proteince fakir veya başka ilavelerle değiştirilmiş bir makarna yiyor demek. 

Bu durumda, hem Tarım ve Orman Bakanlığının denetim yükümlülüğünü yerine getirmediğini hem de ilgili ürünleri üretenlerin haksız rekabete giriştiğini söylemek mümkün. Dr. Şeker'in bulgularının bilimsel yayına dönüşmesini iple çekiyorum. Tüketici Hakları bakımından yeni bir hukuki/siyasal mücadele kapıda anlaşılan. 

SAĞLIKLI BESLENME BİR HAKTIR!

Yurttaşların aldatılmaması, doğru beslenebilmesi, özellikle de dar gelirli kesimlerin insanca yaşam sürebilmesi için sağlıklı olması mücadelesi siyasal değildir de nedir? Hakim politik iklime rağmen, insanın en temel dertlerini merkeze koyan bir siyasal anlayış için bu ''makarna'' meselesi bir varoluş meselesidir aynı zamanda.