Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Seçim süreci ve İstanbul’un simgesel önemi

31 Mart yerel seçimlerine iki aydan daha kısa bir süre kaldı. Ekonomik tablonun giderek daha da ağırlaştığı bir ortamda yürüyor seçim süreci…

Ülkede alışılmış bir seçim havası henüz esmiş değil. Bana sorarsanız çok da esecek gibi görünmüyor. Vatandaş, zamlar ve hayat pahalılığı altında eziliyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve ücret eşitsizliği makası giderek açılıyor. TÜİK’in araştırmasına göre, en zengin yüzde 20’nin gelirden aldığı pay 16 yılın zirvesinde. Bir önceki yıla oranla yüzde 1,3 artarak yüzde 48’e çıkmış durumda. En düşük geliri alan yüzde 20’nin payı da 0,1 azalarak yüzde 6’ya indi.

Adaletsizlik birçok alanda…

Dolayısıyla büyük bir kesim, yeni seçilecek ya da tekrar seçilecek belediye başkanının genel tabloda, yaşam şartlarında bir değişikliğe yol açacağını düşünmüyor.

Kaynakların adil bir şekilde dağılmaması, aradaki uçurumun bu kadar fazla olması, bu düzenin böyle devam etmesi bir sorun değil midir?

Şeyh Bedreddin’in de dediği gibi; “Ay ve güneş herkesin lambasıdır, hava herkesin havasıdır, su herkesin suyudur. Ekmek neden herkesin ekmeği değildir?”.

***

İktidar ekonomik olarak sıkıştığı ve seçmenin desteğinin azaldığı bir dönemde siyasal gücünü arttırarak seçimlere girmek istiyor. Kendine ideolojik olarak yakın partiler ve güçlerle ittifakını genişletme çabasında. Bunu hemen her dönemde farklı gruplarla denedi ve başardı. Çeşitli ittifaklarla ikame edilen iktidar, yeniden oyun kurma çabasında.

Ekonomide sıkıştığı alanı siyasal söylemlerle, muhafazakârlığın ve geleneğin yerleşik söylemlerine sarılarak açma yolunu izliyor.

Muhalefetteki parçalı gibi görünen yapı işini kolaylaştıracakmış gibi görünse de seçime sayılı günler kala yerel seçimin genel seçim havasına ve iktidara yönelik bir referanduma dönüşmesiyle durum hiç de beklediği gibi olmayabilir.

***

Yerel seçimin sadece belediye başkanı seçmekle sınırlı olmadığı, hele ki İstanbul’un muhalefetin elinde olmasının ne demek olduğu malum. 

İstanbul simgesel değeri oldukça büyük bir şehir! Siyasi iktidarın hikayesinin örüldüğü yer...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda sonuçların belli olmasıyla, Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada yine sözü İstanbul’a getiriyor ve ‘az bir süre kaldı, çalışalım ve alalım’ diyordu.

Ekonomik ve siyasi olarak büyük öneme sahip, belirleyici bu kent. 

Dolayısıyla iyice düşünmeli, elimize aldığımız mührün adresinin ne demek olduğunu düşünmeliyiz. Çünkü ‘İstanbul sadece İstanbul değil!’

DEPREMİN 1. YILI

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on binlerce yurttaşımızın yaşamını yitirdiği depremlerin üzerinden 1 yıl geçti. Acılar ve yaralar hala çok derin. Yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Deprem bölgesinde birçok sorun hala devam ediyor. Barınma, temiz içme suyu, sağlık… Sözlerin ve vaatlerin ötesine geçip tüm sorunların çözülmesini bekliyor insanlar. Elinde yetki bulunanların sorumluluğunun gerektirdiği şekilde davranması, zor koşullar altındaki vatandaşına öncelik vererek hareket etmesi bir zorunluluktur.