Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Uzaya atılan adımı daha da ileriye taşımak için…

Adı: Alper Gezeravcı. Hava Pilot Albay…

Çocukluğundan beri pilot olmayı hayal etmiş ve 21 yıl bu görevi yapmış bir F-16 pilotu.
Türkiye’nin ilk astronotu olarak tarihe geçti.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na ulaşmasının ardından bilimsel çalışmalarına başlayacak.
Uzay yolculuğuna başlayan bir Türk olarak gururumuz oldu. Şu can sıkıcı gündem içerisinde yüzümüzü güldürdü, umudumuzu yeşertti; alkışlayalım hep birlikte.

Gezeravcı’nın uzayda ağzından çıkan ilk sözlerinin Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözü olması bu sevincimizi ikiye katladı:
“Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.”

Alper Gezeravcı, FETÖ’nün Atatürkçü yurtseverleri hedef aldığı kumpasların hedefi olan bir isim aynı zamanda. FETÖ savcıları adını soruşturmada geçirdi, TSK hakkında idari soruşturma yaptı. 2012’de İzmir Askeri Casusluk kumpas davasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazandı ve 2020 yılında TSK’ye geri döndü. (Ersin Eroğlu, 10haber)

NEDEN OLMASIN?

İlk astronotumuzun uzaya gitmesi önemli bir gelişme. Sosyal medyaya baktığımızda genel olarak büyük bir mutluluk yarattığı görülüyor. Öte yandan bunu sadece bir siyasal propaganda aracı olarak kullanamaya çalışanları da kibir ile küçümseyenleri de görmek mümkün.

Evet, tarihi bir gelişme, belki yeterli değil; ama ülke için atılan olumlu adımlara destek vermek gerekir. Daha iyisi olduğunu düşünerek elbette… Bilime ve teknolojiye yatırımla, doğru politika ve plânlamalarla ileride kendi fırlatma aracımızla da uzay yolculuğunu gerçekleştirebiliriz. Neden olmasın?

“KIYMETİ PARA İLE ÖLÇÜLMEMELİDİR!”

Değerli hocamız, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci de İyimser ve gelecek için değerli görüyor bu adımı.

“Vakti geldiğinde fırlatma aracımız da olur. Şimdi bu aşamadayız. İlk astronotumuz uzaya gidiyor. Uzay ortamında, bilim insanlarımızca tasarlanan 13 deney yapılacak. Bilim ve insanlık uğrunda elde edilecek sonuçların kıymeti para ile ölçülmemelidir... Alper Gezeravcı’yı ve AX-3 görevi kapsamında yapılacak deneyleri tasarlayan bilim insanlarımızı ve son olarak tüm bu hedefe ulaşmamızda süreci yöneten Türk Uzay Ajansı’nı candan kutluyorum. Elbette deneylerin başarıyla tamamlanması ve Gezeravcı’nın salimen geri dönmesi de dileklerimin arasındadır” görüşlerini paylaştı bizimle.

Söz konusu ülkemiz ve Atatürk ilke ve devrimleri olduğunda en önde olan değerli bir akademisyen Ömer hoca. Onun değerlendirmeleri çok kıymetli.

EVET, AMA YETMEZ!

Biz, bir dönemin günahlarının ortakları tarafından kullanılan cümleyi kullanmayalım. Onun yerine, bu adım yerinde, değerli; ama daha da ileriye taşımalı düşüncesinden hareketle, “Evet, ama yetmez!” diyelim.

Teknolojik atılımlar ülkemiz için su gibi ekmek gibi ihtiyaç. Daha da fazlası hatta; bir zorunluluk! Geleceği inşa etmeliyiz, bilimde ve teknolojide öncü olmalıyız. Bu değerli atılımları iktisadi, sosyal ve kültürel gelişimle birlikte ilerletmek sağlıklı olanıdır. Teknoloji ile toplum arasındaki bağlantıyı kurmalıyız.

Eğitimi bilimsel, çağdaş ve laik çizgisinden koparıp tarikatların eline teslim ederek bu ilerleme sağlanamaz. Ders kitapları eleştirel akla uygun olmalıdır.

Bir kez daha belirtmek isterim: uzaya adım atmak çok önemli, anlamlı. Sonrasında ise o adımın daha da ileriye taşınması ve toplumsal alanda da kavranmasına kafa yormak gerekir.

Alper Gezeravcı’ya tarihi yolculuğunda tekrar başarılar diliyoruz...

Her Perşembe saat 15.00’de 96.6 Yön Radyo’da Alternatif programındayım. Dinlemeniz dileğiyle...