Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Attila olmayan Türk Agamemnon olan Yunan

Attila, Yunan tarih okumasında, saldırgan, barbar, istilacı Türk’ü simgeler. Attila, M.S. 5. Yüzyılda Doğu Roma ve Batı Roma’nın ( Bizans ) korkulu rüyası Avrupa Hunlarının başbuğudur. Avrupa Hristiyan kültürü açısından olumsuz çağrışımlara yol açan ötekidir. Agamemnon ise Homeros’un İlyada destanında bahsettiği, Troya seferinde Antik dönem Yunan site devletleri birleşik ordusunun başkomutanıdır.

Suyun öte yakasından bakıldığında, Türk devlet adamları, Türk liderleri birer Attila’dır. Muhalefet liderleri de potansiyel birer Attila’dır. Yakın geçmişte, Yunanistan tarafından Attila olarak nitelenmeyen tek lider, Erdoğan olmuştu. AKP lideri Erdoğan’ın, milletvekili seçilmeden önce, 2002 yılında gerçekleştirdiği Yunanistan ziyaretinden bahsediyoruz. 

Milletvekili bile olmadığı halde başbakan protokolü ile ağırlanan Erdoğan’ın, üzerinden 22 yıl geçen Atina ziyaretini hatırlatmanın zamanıdır.  Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile başbakanlıkta yaptığı iki saate yakın görüşmede tercüman kullanılmadığı gibi Türkiye’nin Atina büyükelçisi Yiğit Alpogan  ile müsteşar yardımcıları Akın Alptuna ve  Baki İlkin de alınmaz ve tutanağa kaydedilmez.

Görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısına; “demokrasinin doğduğu, Eflatun’un, Sokrates’in gelip geçtiği güzel şehir Atina’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu” belirterek başlayan Erdoğan, sözlerini, “Yunanistan’ı tarihi rakibimiz olarak değil, en yakın komşumuz ve yarınlarımızın stratejik ortağı olarak görüyoruz” diyerek tamamlar.

Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kostas Karamanlis, Atina Belediye Başkanı Dimitris Avramopulos ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Erdoğan’ın ziyaretinin, Yunanistan açısından taşıdığı anlam ve geleceğe yönelik beklentiler, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından ifade edilecektir: ”Tarihi bir görüşme. Yıllardır ilk kez karşımızda bir Attila görmedik. “

Suyun öte yakasının, Attila profiline uymayan yeni liderden duyduğu memnuniyetin Türkiye açısından ne anlama geldiği anlamak için aradan geçen 22 yıl fazlasıyla yeterlidir. Keşke, Yunan liderleri de Türk tarafına ; “İlk kez karşımızda bir Agamemnon görmedik” dedirtecek özelliklere sahip olsalardı. 

13 Mayıs’ta gerçekleşen Erdoğan ile Miçotakis görüşmesi sonrası yapılan açıklamalara bakılırsa, Yunan tarafının, geleneksel tavrının hiç değişmediği görülüyor. Ege’de, Kıbrıs’ta ve iki tarafı ilgilendiren çeşitli konularda, suyun öte yakasının, Türkiye aleyhtarı tutumunu aynen sürdüreceği anlaşılmaktadır.

Erdoğan’ın “Kazan kazan” söylemindin aksine, 13 Mayıs görüşmesinde, Türkiye’nin hanesine kazanç olarak kaydedilecek hiçbir şeyin elde edilemediği açıktır. Bir tarafta, karasularını 12 mile çıkartmak  için fırsat kollayan, işgal ettiği adalar/adacıklar/kayalıklara yenilerini eklemenin hesaplarını yapan Yunanistan. Öbür tarafta, siyasi iktidarlara göre değişmeyen, ulusal çıkar öncelikli, kararlı ve caydırıcı reflekslerini epeydir yitirmiş görüntüsü veren Türkiye.

Suyun iki yakasında iki farklı çizgi, iki farklı kimlik: Bir yanda Attila olmaktan vazgeçmiş Türkiye, diğer yanda Agamemnon olmakta direnen Yunanistan!