Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.549

Bu memurlar mevzuatta olmasına rağmen terfi edemiyorlar

Sınav var. Yönetmelik var. Mevzuat var. Ama uygulama yok. Oysa ki, 30.09.2017 tarihli yayınlanan “Emniyet Teşkilatında Çalışan Emniyet Hizmetleri Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” ile kariyer yapma ve ilerleme imkanları açıkça belirtilmişse de uygulama safhasına geçilmiyor. Sayıları binlerce olan sivil memurlardan bahsediyoruz. Bunlar içerisinde eş durumundan ya da sağlık gerekçesiyle sivil memur olan polisler de var, avukatlar, psikologlar, bilgisayar işletmeni de var. Şef müdür hatta daire başkanlığına kadar yükselmenin önü kesiliyor. Sivil memurların bizlere gönderdikleri mektuba yer vereceğim. Ama mektupta bahsettikleri bir yer var ki her şeyi özetliyor. "Sınav var. Yönetmelik var, mevzuaat var. Ama uygulanmıyor. Bu nedenle içimizden yükselme olmuyor. Dışarıdan atamayı tercih ediyorlar. Örneğin sivil memurlar emniyet teşkilatında yükselmesi için Nirvanaya mı çıkması gerekiyor" diyorlar. Aslında bu kelimeler bütün sorunu anlatıyor ama bir de onlardan gelen mektuba bakalım:

"657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun amacı; devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yerleştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini temin edip, görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırarak en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlayıp liyakat sisteminin eşit imkanlarla uygulanmasında memurları güvenliğe sahip kılmaktır. Amaç güzel olmasına güzel de acaba Emniyet Teşkilatında bu olgular etkin bir biçimde uygulanabiliyor mu onu görmek lazım.

Söz gelimi İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve daha birçok birimlerde Emniyet Hizmetleri Sınıfına tabi polis memurları, komiser, emniyet amiri ve emniyet müdürleri Yönetici konumunda iken teşkilata yıllarını veren sivil memurlar bu haktan mahrumdurlar. Doktor, hemşire, psikolog, avukat, mühendis, öğretmen, tekniker, bilgisayar işletmeni, şoför, çocuk gelişimcisi gibi kadrolarda görev yapan sivil memurlar için gerek 657 Sayılı DMK gerekse 30.09.2017 tarihli yayınlanan “Emniyet Teşkilatında Çalışan Emniyet Hizmetleri Dışındaki Görevli Personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik” ile kariyer yapma ve ilerleme imkanları açıkça belirtilmişse de uygulama safhasına maalesef geçilememiştir. Başka kurumlarda görev yapan herhangi bir mühendis, doktor, öğretmen, bilgisayar işletmeni, santral memuru, teknikerler vb. eğitim durumu ve liyakate göre Müdür, Uzman, Çözümleyici ve Şef kadrolarına sınavla  aynı düzey görevdekiler ise sınavsız geçiş yapabilmekteyken emniyet hizmetlerinde görev yapan sivil memurlar bu haktan ne yazık ki yararlanamamaktadır. 

FUAGRA HİKAYESİ NET OLARAK ANLATIYOR

Gelelim Teknisyen Yardımcılarına. Teknisyen Yardımcısı gibi ünvanların hakkı Teknik Hizmetler Sınıfı içinde olup görevde yükselme sınavlarında ise şef, uzman, şube müdürü gibi kariyer ünvanlarını planlaması gerekirken, Yardımcı Hizmetler Sınıfı içinde olduğundan bu kadroları hayal dahi edememektedir. Küçük bir hikaye ile durumu daha net anlatalım. Biri oldukça zengin, diğeri orta halli iki arkadaş bir markette alışveriş yapmaktadır. Zengin olan kahvaltılık reyonunda fuagra (foue gras) aramaktadır. Tabi fuagrayı bilmeyen arkadaşı bunun anlamını sorar. Diğeri bütün içtenliğiyle fuagranın aslında kaz ciğeri olduğunu söyleyip bir yandan da kahvaltıda onu sevip sevmediğini öğrenmek ister. Arkadaşı ise şaşkın bir halde “Fuagrayı geçtim biz en fazla salama kadar gelebildik” diye cevaplar. Teknisyen Yardımcıları teşkilat içince bulaşık, çay, temizlik gibi işlerde değerlendirildiği için müdürlük, uzmanlık ve şeflik ünvanlarından geçtik, bulabilirse bilgisayar işletmeni olmaya dünden razıdır.

DIŞARIDAN ALIM GÖNÜL KIRGINLIĞI YARATMAKTADIR

Yaklaşık on iki yıldır yüksek lisans ve doktora yapan, üniversite bitiren memurlar kurum içinde yeteneğinin kat be kat aşağısında değerlendirilmekte, bu kadrolara haiz yüzlerce çalışan varken iç kaynaklar değerlendirileceğine dışardan alım yapılmakta, bu da kurum içinde çalışanlarda hem gönül kırgınlığı yaratmakta hem de aidiyet duygusunu zedelemektedir. Son yıllarda sendikaların bastırması ile görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları açılsa da bu yeterli olmamaktadır. Devlet Memurları Kanununun amacı liyakat ise al sana elinde her türlü branşta uzmanlaşmış personel. Yüksek lisansı olanlar doğrudan, olmayanlar için ise sınavla uzmanlık, şeflik, müdürlük ataması yapılmaması için hiçbir engel yok. Bu düzenlemenin en kısa sürede yapılması hem memurun aidiyet duygusu hem de çalışma barışı için şarttır."