"Motosikletli saldırganlar kurşun yağdırdı", "Motosikletli saldırganlar tarafından el bombalı saldırı", "Motosikletli ve kasklı suikastçılar" İşte hemen hemen hergün bu ve benzeri başlıklarla haberler izliyoruz ya da okuyoruz. Son yıllarda özellikle motosikletli silahlı saldırılar arttı. Emekli polis memuru Savaş Kurtbaba bu tür saldırıları sorduğumuzda önerisi, "Araç plakaları gibi kasklara da numara verilirse o numaradan kişiye ulaşabilir" cevabını verdi. Peki bunu yapmak gerçekten çok mu zor. Uygulansa çözüm olmaz mı?
Neredeyse hemen hemen her gün motosikletli ve kasklı saldırı haberlerini izliyor ya da okuyoruz. Hatta çevremizde tanıdıklarımıza bile bu tür saldırılar olduğunu duyuyoruz. Tabii ki bu saldırıların ardından emniyet bu kişileri yakalamak için çalışma başlatıyor. Ancak herhangi bir görüntü ya da delil bulunamazsa yakalanmaları da oldukça güç oluyor. Yıllarca İstanbul'da cinayet polisi olarak görev yapan emekli polis memuru Savaş Kurtbaba'ya bu saldırıları sorduk.
33 yılını emniyete hizmet vermiş çalıştığı dönemde birçok başarılı operasyona imza atan Savaş Kurtbaba, "Son 2 yıldır büyük illerde kaçabilme alanlarının fazla olduğu illerde, trafik sıkışıklığı ve nüfus yoğunluğu olan illerde motosikletli süikastlar çok fazla olmaya başladı. Çoğu ölümle sonuçlanıyor. Şanslı olanlarda yaralı olarak atlatıyor. Bu yöntem uyuşturucu kaçakçısı escobardan alıntı. Bu taktiği bulan kişidir. Örnek olarak alınmış ve ülkemizde resmen suikastçıların kullandığı yöntem haline geldi. Daha önceki yıllarda da vardı ama son 2 yıldır daha da arttı. Bu tür saldırılarda polis için çözümler ise zor hale geldi. Çünkü ya motosiklet çalıntı çıkıyor ya da plakalar. Kaskta taktıkları için yüz görünümü de olmadığı için ne kamera görüntüsü alınabiliyor ne de yüz tanıma alınamıyor. Ancak olay yerinde delil bıraktıklarında yakalanma olayı oluyor.
Bu saldırılara çözüm için bence kasklara plaka gibi numara verilmeli. Numarasız kask kim takarsa taksın ciddi cezalar verilmeli. Bununla ilgili kanun kararname çıkarılmalı. Bir örnek vermek gerekirse bizim çalıştığımız yıllarda kapkaç çok fazla oluyordu. Ölümle sonuçlanıyordu.
Asayiş Şube Müdürlüğü'nde çalışıyordum. Asayiş Daire Başkanlığı'na rapor hazırlayıp sunduk. Bu tür suçlara yağmadan yani gasptan işlem yapılsın diye. Çünkü gaspın cezası ağır. Ne oldu zamanla kapkaç olayı bitti. Tekrar konumuza gelirsek, kasklara mutlaka numara verilmeli. Şu an motoru olanlar ve motor alacak herkesin kasklarına numara vurdurmalı. Taklit edilmemesi için de soğuk mühür, emniyet genel müdürlüğü mührü vurulmalı. İnanın bu kasklara numara olayı başlasın 4 yada 5 aya kadar bu tür olaylar bitmiş olacak.Örneğin Latin Amerika ülkeleri motosikletli bu tür saldırıların artmasının ardından Kolombiya'nın birçok şehirinde motosiklete iki erkeğin binmesi yasaklanmış çıkan sonuç ise istatistiklere yansımıştı. Çünkü olaylarda yüzde 30 oranında düşüş yaşanmıştı."
Aslında 12punto olarak Kurtbaba'ya aynı soruyu kasım ayında da sormuş aynı cevapları almıştık. Bu röportajı da 12punto olarak haberleştirmiştik. Üzerinden 5 ay geçti. "Bunu yapmak gerçekten çözüm olmaz mı.?"
Çok Okunanlar
Serdar Ortaç: Sol kolumu kaybettim, artık ölmek istiyorum
Gelinim Mutfakta bugün kim elendi? 13 Aralık Cuma 10 altın bileziği kim aldı?
Bahçeli'nin teröristbaşı açılımı çöpe gider!..
Bu hafta Avrupa’da sadece Başakşehir kazandı
Reyting sonuçları açıklandı! 12 Aralık 2024 Perşembe birincisi kim oldu?
Kararsız seçmen oranı yüzde 30'u aştı
İstanbul'da İSPARK otopark ücretlerine büyük zam
Narin Güran cinayetinde şok edici iddialar: Uygunsuz şekilde mi gördü?
Bugün hangi maçlar var? 13 Aralık Cuma hangi takımların maçı var?
Rusya'ya kaçan Beşar Esad'ın evinin içinin son hali görüntülendi