Geçtiğimiz hafta telefonum çaldı. Arayan bir arkadaşımdı. 'İstanbul polisi, trafik polislerine yönelik operasyon yaptı. 46 polis gözaltında' dediğinde 'Yok artık' dedim. Çünkü sayı çok fazlaydı. Birkaç telefon görüşmesinin ardından bilgilerin doğru olduğunu kesinleştirdim. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan operasyonda 39'u İstanbul, 7'si il dışına tayin edilmiş 46 polis memuru gözaltına alınmıştı. Suçlama ise rüşvet almalarıydı. Haberi tüm detaylarıyla ve doğru bilgilerle hazırlanmış halini ilk olarak 12punto.com.tr okuyucuları öğrendi. "Operasyonda dinlemeye takılan Suriyeli vatandaşa ait olan telefonun sırrı, camii ve okul bahçesine neden kamera yerleştirildi? Çorbacıdaki fotoğrafta ne bulunuyordu? Polisler neden tutuklandı?" İşte tüm bu soruların cevaplarını, operasyonun ayrıntılarını sizler için derleyip yazmaya karar verdim.
SORUŞTURMA 2022 YILINDA BAŞLADI ANCAK POLİSLER GÖREVDE KALDI
2022 yılında başlayan soruşturmada bir yıl sonra operasyon yapıldı. Operasyon sonrası İstanbul Valiliği'nin yaptığı yazılı açıklamada, "2022 ve 2023 senelerinde toplam 67 farklı eylemde, 62 sivil şahsın rüşvet verdiği, 46 polis memurunun rüşvet aldığı tespit edilmiştir." diyordu. Bu açıklamada da belirtildiği gibi rüşvet operasyonu takibi aslında 2022 yılında başlamış. Neredeyse bir yıl boyunca büyük bir gizlilikle yürütülmüş. Düşünün gözaltına alınan 26 polis memuru halen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nde, 5 polis memuru ise Tuzla Denetleme Trafik Büro Amirliği'nde görevdeydi.
Emniyet bir taraftan rüşvet aldıkları öne sürülen trafikçi polis memurlarıyla ilgili somut deliller, tapeler vs toplarken, diğer taraftan da operasyona zarar verir düşüncesiyle rüşvetçi polislerin yerlerini değiştirmeyip aynı yerde çalışmalarını sağlamışlar. Bu da gösteriyor ki bu operasyonu yöneten cumhuriyet savcısı ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın dışında soruşturmayı yürüten polis memurları ile trafik müdürleri de rüşvetçi polislere hiçbir şey belli etmediler.
CİMER'E YAPILAN İHBARLA BAŞLADI
Operasyonun detaylarına gelince aslında her şey 2-3 hafriyat kamyonu bulunan kişilerin 2022 yılında CİMER'e yaptıkları ihbarla ortaya çıktı. Formula 1 alanının bulunduğu yere yakın döküm alanına toprak dökmeye giden ve neredeyse kazançlarının çoğunu trafik polislerine rüşvet olarak verdiklerini belirten bu kişilerin ihbarı değerlendirilip çok kısa sürede CİMER tarafından Anadolu Adliyesi'ne gönderildi. 2022 yılında başlayan soruşturma 2 savcının değişmesinin ardından dosyanın verildiği 3'üncü savcıda son buldu. Dosyayı inceleyen kadın savcı gözaltı kararı aldırarak polislerin şafak baskınıyla evlerinden alınmalarını sağladı.
POLİSLERİ HEM DİNLEMİŞLER, HEM DE TAKİP ETMİŞLER
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da operasyonu büyük bir gizlilikle yürüttü. Mahkemeye sevk edilen polis memurlarından 18'i, "Birden fazla kez rüşvet almak suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğunu gösterir kolluk tutanakları, şüphelilerin suçtan kurtulmaya yönelik savunmaları, tape kayıtları, teknik takip izleme raporu, görüntü inceleme tutanakları gibi somut delillerin bulunduğu, delillerin tam olarak toplanmamış olduğu ve delillerin karartılma ihtimali bulunması, şüphelilerin kaçma şüphesi taşıması, şüphelilerin üzerlerine atılı suç için kanunda öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında adli kontrol tedbirinin mevcut soruşturma yönünden yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu anlaşıldığından şüphelilerin tutuklanmalarına karar verildiği bu ibarelerle dosyada yer aldı. İşte dosyaya giren delillerde de belirtildiği gibi rüşvetçi polisler meslektaşları tarafından hem teknik olarak dinleme yapılmış hem de fiziki olarak takip edilip görüntülenmiş.
KAMERALAR BAKIN NERELERE KONULDU?
Asayiş Şube Müdürlüğü büyük bir gizlilikte sürdürdüğü soruşturmada savcılığa delil sunmak için rüşvet ağının en fazla sürdüğü bölgelere kameralar yerleştirdi. Soruşturmayı yürüten polisler, Ataşehir'de camii minaresine, Maltepe'de özel okul bahçesine, Göztepe'de ise MOBESE kamerası yanına güvenlik kameraları koyarak kayıtları dosyaya delil olarak sundu. Hatta fiziksel takipte polis memurlarından biri gittiği çorbacı da rüşvet alırken, kendisini takip eden polis tarafından fotoğraflandı. İşte bu kamera kayıtları büyük bir titizlikle izlendi. Görüntü dökümleri, fotoğraflar ve diğer deliller mahkemeye sunulunca polis memurları tutuklanmaktan kurtulamadı.
OPERASYONDAKİ TELEFON SAHİBİ SURİYELİ KİM?
Şüpheliler ve otopark sahipleri dinlemeye alındı. Yapılan dinlemeler sırasında hariçten bir telefon numarası dinlemeye takıldı. Bu numara kime ait diye çalışma başlatan soruşturmacı polisler, telefonun Suriyeli bir vatandaşa ait olduğunu belirledi. Durumu hemen amirlerine bildirdi. Şubede herkes merak etmeye başlamıştı. 'Kimdi bu Suriyeli?' Rüşvetçi polislerle ne alakası vardı?
İşte bu soruları birbirine soran soruşturmacı polisler yaptıkları çalışmalar sonrasında Suriyeli vatandaşa ait telefonun neden dinlemeye takıldığını çözdü. Telefonu kullanan bu kişi rüşvetçi trafik polislerinden biriydi. Kendi telefonunu kullanmadığı öğrenilen rüşvetçi bu polis memuru Suriyeli bir kişinin kimliği üzerinden aldığı telefonu kullandığı ortaya çıktı.
SADECE HESABIMIZA PARA ATTILAR
Gözaltına alınan polislerden bazılarının ifadelerinde söylemleri dikkat çekiyor. Hesaplarının kullanıldığını belirten polis memurları, "Bizim rüşvet olayıyla alakamız bulunmuyor. Sonuçta meslek büyüğümüz abilerimiz çoğu. 'Hesabımda sıkıntı var. Kuzenim, babam, arkadaşım para gönderecek. Ancak hesabımda sıkıntı var. Sana gönderseler olur mu?' dedi. Ben de kabul ettim. Aklımdan herhangi bir şey geçmedi. Tamamen iyi niyetimden dolayı buradayım."
İKİNCİ KAMYON TRAFİKTE SIKINTI YAPAR
Gerek emniyet gerekse savcılık soruşturmayı o kadar titizlikle yürüttü ki, her tür soruları şüpheli polislere sordu. 'Hafriyat kamyonu durduruyor ve evraklarını inceliyorsunuz. Arkasından gelen hafriyat kamyonunu neden durdurmadınız?' sorusuna şüpheli polis memuru, "Durdurduğumuz nokta E5 Karayolu. Bir kamyon durduruyoruz. İkinci kamyonu durdurmak trafikte sıkıntı yaratıyor" diye cevap veriyor. 18 polis memurunun tutuklandığı, 28 polis memurunun hafta iki gün karakola giderek imza vermek kaydıyla Adli Kontrol Hükümleri uygulanarak serbest kaldığı operasyonlarla alakalı olarak önümüzdeki günlerde de gözaltıların olabileceği gelen bilgiler arasında.
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
22 Kasım 2024 burç yorumları
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi