Geçenlerde İzmir Konak’ta bir lisede çekilen Tiktok videosu öğrencilerin saygısızca davranışlarıyla gündem oldu. Videoda birkaç öğrenci bir din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin etrafında antipatik bir şekilde dans ediyor. Videoda sürekli ne, ne, ne… denilen bir şarkı eşliğinde saygısızca, alaycı ifadelerle öğretmenin etrafında dönüyorlar. Öğretmen ne yapıyor? Öylece durmuş öğrencileri izliyor. Bu durum artık öğretmenlerin bu tip durumları kanıksadıklarının da bir göstergesi.
Hani böylesi durumlarda toplumca çok sık sorduğumuz bir soru var ya ‘’Bize ne oldu?’’ sahi bu öğrencilere neler oluyor? Okullarda neden disiplinsizlikler aldı başını gidiyor? Öğrenciler arasında hem akran zorbalığı hem de öğretmenlerine karşı saygısızlık niye giderek artıyor? Bir kere şunu kitabın ortasından net bir şekilde söylemek lazım ki iş artık zıvanadan çıktı. Okullar artık öğrencilere bakıcılık yapan yerlere dönüşmüştü maalesef bu işlevini bile yerine getiremez hale geldi. Klasik okul sistemi çöküyor. Herkes bu çöküşün farkında ama alternatif üretmek ya da bu durumu düzeltmek çok zor olduğu için herkes çöküşü seyretmekle yetiniyor.
Okullarda disiplin konusunda ipin ucunun kaçırılmasının en önemli nedenlerinden biri öğretmen otoritesinin sistem tarafından zayıflatılmasıdır. Öyle ki bir ara 147 öğretmen şikâyet hattı bile kurulmuştu. En ufak durumda veliler ve öğrenciler bu hattı arayarak öğretmenleri şikâyet edebiliyordu. Bu tür bir baskı altında görev yapan öğretmenler haliyle zamanla sınıflarda edilgen hale geldiler. Sınıfta kalma yıllarca uygulanmadı. Öğrenciler ne kadar zayıf not alırlarsa alsınlar sınıflarını birer birer geçtiler. Bu da onlarda ne yaparsak yapalım zaten sınıfı geçiyoruz duygusu yarattı ve öğretmen otoritesi iyice zayıfladı. Bu ve benzeri uygulamalarla öğretmenler okul içerisinde güçlerini kaybettiler. Buna bir de liyakatsiz bir şekilde görevlendirilen beceriksiz okul idarecileri eklenince disiplin noktasında işin ucu kaçırıldı.
Öğrencilerin bu kadar saygısız davranışlar sergilemesinde sadece sistemin mi suçu var? Elbette hayır. Burada önemli hususlardan biri de ailelerin çocuklarına en başta vermeleri gereken ahlaki eğitimi verememesidir. Şu bir gerçek ki eğitim ailede başlar. Yani gömleğin ilk düğmesini aile ilikler. O düğme iliklenmemiş ya da yanlış iliklenmiş ise okulun ve öğretmenlerin yapacak bir şeyi de kalmıyor. Bütün öğretmenler mesleki yaşamlarında şunu deneyimlemiştir: Bir öğrenci sorunluysa çok büyük bir ihtimalle esas sorun ailededir. Sorunlu çocukların anne babaları ile görüşüldüğünde problemin esasında onlardan kaynaklandığı görülür. Toplumumuzun son dönemlerde artan ahlaki yozlaşması ailelerin çevresine saygılı ahlaklı bireyler yetiştirememesinde de kendisini gösteriyor.
MEB bu hususta bir şeyler yapmak istiyorsa öğretmenlerin otoritelerini güçlendirecek adımları derhal atmalıdır. Okullarda gerçek anlamda disiplini sağlayabilecek liyakatli idareciler görevlendirilmeli sırf siyasi yakınlıklarla makam işgal eden basiretsiz idareciler görevden alınmalıdır. Ailelerle de daha sıkı bir irtibata geçilmeli aileler bilinçlendirilmelidir. Bunlar yapılmazsa bizler bu tarz videoları hatta daha kötülerini ne, ne, ne diyerek şaşkınlıkla izlemeye devam ederiz.
Çok Okunanlar
Estetik ameliyatı ardından hayatını kaybeden Neşe Özkan'ın eşinden ilk açıklama
Mourinho gitti, Skriniar koptu geliyor: 22 Aralık Pazar spor manşetleri
Sergen Yalçın'dan Beşiktaşlıları kızdıracak Semih Kılıçsoy sözleri
Fred'den gündeme oturan 'İsmail Kartal' beğenisi
21 Aralık Cumartesi reyting sonuçları
Noel katliamcısının kimliği belli oldu
İstanbul'da elektrik kesintisi
Asgari ücret yüzde 35 artmalı, faiz yüzde 31’e düşmeli!
Adaletsizliğin acıları burada birleşti
Saray'dan Ortadoğu önerisi: Yeni isim önerisi dikkat çekti