Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Proje okul meselesi…

Bu hafta MEB gündemi proje okulları ile çalkalandı. Şaşkınlık yaratan proje okulu olmaktan çıkarılan okullar, tercihleri alınmasına rağmen olumlu ya da olumsuz neticelenmediği için hayal kırıklığı yaşayan idareciler ve süreci şeffaflıkla yönetemeyen bürokratlar…

Bilindiği üzeri mevcut Milli Eğitim Bakan’ı Yusuf Tekin’in müsteşarlık döneminde gündeme taşıdığı, yurt içinde ve yurt dışında yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşmaları çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar ile belirli eğitim reformu ve programları uygulayan okulların proje okulu olarak belirlenmesi amacıyla gündeme taşınmıştı. Fen Liseleri, Spor Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve hatta Gastronomi Liseleri kurulması hedeflenmişti. Bu çerçevede 1 Eylül 2016 tarihli yönetmelikle usul ve esaslarının belirlendi. İlk oluşturulan ve yayımlanan yönetmelikte alanında nitelikli öğretmen ve idareci alımı hedeflendi. Peki gerçekten bu uygulanabildi mi?..

Aslında 2018 yılına kadar aslına uygun sürdürülen sistem değişen 2 bakan döneminde hedefinden şaşmış gözüküyor. Türkiye’de siyasetin her alana el atmasından maalesef bu alan da nasibini almış. Her vekil, her bakan kendi mezun olduğu liseyi ya da iline hizmet ettiğini düşünerek tamamen siyasi sayiklerle proje okulu kapsamına bir şekilde aldırmış! Tabii bununla da yetinmemiş. Müdürünü yönetmeliğe uymasa da atattırmış! Yönetmelikte “Fen liselerinin müdürleri Matematik, Fizik, Kimya veya Biyoloji alan öğretmenleri arasından seçilir” derken Edebiyat mezunları Fen Liselerine müdür yapılmış. Müdür de işaret edilen öğretmenleri okuluna çekmiş… 

Bu alan rağbet görünce proje okullarının çıkış hedefi %2 ya da %3 oranı hedeflenirken bu oran %17’ye çıkmış.

Şimdi neler oluyor?

Aslında olan, proje okullarının çıkış amacına dönüş yapmasının ve 2016’da çıkarılan yönetmelik çerçevesinde liyakatin sağlanması amaçlanıyor. Ancak MEB bunu yaparken her zaman olduğu gibi bir iletişim zafiyeti yaşıyor. Doğru bir amaçla yola çıkıp kafa karışıklığına ve kaosa neden oluyor. Haber başlıklarında “Proje okulları kapatıldı” ifadesini gören LGS velileri sınava az bir zaman kala endişeye kapılıyor. MEB’in kısa sürede şeffaf, açıklayıcı bir basın duyurusu yapması gerektiği aşikar. Zira ülkemizde ne yaptığınız kadar ne yaptığınızı net bir şekilde anlatmanız çok önemli. Hele de hitap ettiğiniz kesim her aileye dokunuyorsa…