Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,3825
Dolar
Arrow
36,0438
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8984
Altın
Arrow
3357,0000
BIST
Arrow
9.779

16-22 Aralık 2024 Resmî Gazete incelemesi

Resmî Gazete’de 16-22 Aralık 2024 arasında yayımlanan TBMM, Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin çıkardığı kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuat arasından özet gelişmeleri paylaşıyorum.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Moneymate Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.'ye elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni verilmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi noterlere verilebilecek disiplin cezaları hakkında düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu'nun 125 ve 126. maddelerini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. AYM, 125. maddede yer alan "Meslekin vakar ve onuruna aykırı eylem ve hareketlerde bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan yahut da görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan noterler hakkında, noterlik hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacı ile durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre aşağıdaki maddede olduğu yazılı disiplin cezaları uygulanır." düzenlemesinin ve 126. maddede yer alan noterlere verilmesi öngörülen "uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma" cezalarına ilişkin düzenlemenin de iptaline hükmetti. İptal kararları, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

BDDK tarafından Katılımevi Katılım Bankası A.Ş. ünvanlı banka kurulmasına izin verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İnsanlarda Belirli Enfeksiyonların Tedavisi İçin Ayrılmış Antimikrobiyallerin Veya Antimikrobiyal Gruplarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2024/33) yayımlandı. Tebliğ ile; antimikrobiyal dirençle mücadele etmek amacıyla insanlarda belirli enfeksiyonların tedavisi için ayrılmış antimikrobiyallerin veya antimikrobiyal madde grupları belirlendi. Bu maddelerin hayvanlarda kullanımının yasaklanmasına karar verildi. Listede yer alan antimikrobiyaller veya antimikrobiyal grupları, veteriner tıbbi ürünlerde veya ilaçlı yemlerde kullanılamayacak. Bu maddeleri içeren ürünlerle ilgili ruhsat başvuruları reddedilecek ve ruhsatlandırılmış olanların ruhsatları iptal edilecek. Tebliğ, yayım tarihinden iki ay sonra yürürlüğe girecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/32) yayımlandı. Tebliğ; 13/9/2023 tarihli ve 32308 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/22) ile Hindistan Cumhuriyeti menşeli 4007.00 gümrük tarife pozisyonu altında sınıflandırılan “vulkanize edilmiş kauçuktan iplik ve ipler” ürününe yönelik başlatılan ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen damping soruşturmasının tamamlanması neticesinde alınan kararın yürürlüğe konulmasını amaçlıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/37) yayımlandı. Tebliğ;, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli 8419.11.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu altında sınıflandırılan “gazla çalışan anında su ısıtıcılar” ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin olarak bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması ve açılan soruşturmanın usul ve esaslarının belirlenmesini amaçlıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından 5957 Sayılı Sebze Ve Meyveler İle Yeterli Arz Ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 10 Uncu Maddesinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ yayımlandı. Bu kapsamda; 2025 yılı için 887.009,71 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda hal hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacaktır. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar ilam hükmünde olacaktır. Bu kararlar 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun ilamların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilecek. 2025 yılı için 887.009,71 Türk Lirası ve üstündeki uyuşmazlıklarda hal hakem heyetinin vereceği kararlar, asliye ticaret mahkemesinde delil olarak ileri sürülebilecek. Tebliğ 01/01/2025 tarihinde yürürlüğe giriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/24) yayımlandı. Mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalara ait olanlar hariç) dışında kalan yükümlülüklerden TCMB tarafından belirlenen yabancı para cinsinden yurt dışından sağlanan 1 yıldan uzun vadeli olanların 06/01/2023 tarihine göre artış tutarına zorunlu karşılık oranları 19/12/2025 (dâhil) hesaplama tarihine kadar yüzde sıfır (0) olarak uygulanacağı, madde kapsamı dışına çıkarılan yükümlülükler vadeleri sonuna kadar TCMB tarafından belirlenecek hesaplama yöntemine göre bu uygulama kapsamında dikkate alınmaya devam edileceği ve tebliğ 21/12/2024 tarihinde yürürlüğe gireceği belirlendi. 

Ticaret Bakanlığı tarafından 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 İnci Ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6 Ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ yayımlandı. Buna göre 2025 yılı için yapılacak başvurularda değeri 149.000 (yüz kırk dokuz bin) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak. Tebliğ 1.1.2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/36) yayımlandı. Tebliğ; 2/9/2023 tarihli ve 32297 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2023/24) ile Çin Halk Cumhuriyeti menşeli “kromit ateş tuğlalar”, “magnezit ateş tuğlalar”, “krom magnezit ateş tuğlalar” ve “magnezit, periklas formunda magneziya, dolomit (dolim formunda dahil) veya kromit içerenler (dolomit içerenler hariç; magnezyum oksit esaslı, 3 mm ile 30 mm arası kalınlıklarda yapı levhaları hariç)” ürünleri ithalatına yönelik başlatılan ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen nihai gözden geçirme soruşturmasının tamamlanması neticesinde alınan kararın yürürlüğe konulmasını amaçlıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ (Türkpatent: 2024/2) yayımlandı. Tebliğ uyarınca, mal ve hizmet sınıflandırma listesine aşağıdaki eklemeler yapıldı. 9. Sınıfa: Kripto para birimleri, NFT'ler, mobil uygulamalar, yapay zekalı insansı robotlar, laboratuvar robotları, eğitim öğretim amaçlı robotlar, güvenliği gözetleyici robotlar ve elektrikli araç şarj istasyonları,

10. Sınıfa: Sağlık amaçlı maskeler, 12. Sınıfa: Forkliftler, karavanlar, dronlar ve insansız hava taşıtları, 29. Sınıfa: Elektrikli araçlar için şarj hizmetleri ve taşınabilir şarj ünitesi kiralama hizmetleri, 38. Sınıfa: Telefon, bilgisayar ve diğer yöntemlerle haberleşme ve buna olanak sağlama hizmetleri; bilgisayar, mobil telefon, akıllı giyilebilir cihazlar yardımıyla görsel ve işitsel mesajların, resimlerin, videoların iletimi hizmetleri, global bilgisayar ağına kullanıcı giriş zamanının kiralanması hizmetleri, internet servisi sağlama hizmetleri, iletişim cihazlarının kiralanması hizmetleri, 39. Sınıfa: Sağlık turizmi kapsamında, tedavi görmek isteyenler ve refakatçıları için seyahatlerinin düzenlenmesi, transferlerinin sağlanması hizmetleri; seyahat vizesi ve belgelerini ayarlama hizmetleri, 41. Sınıfa: Yaşam koçluğu ve eğlence planlama (düğün, kına, nişan) hizmetleri, 42. Sınıfa: Kara taşıtları oto ekspertiz hizmetleri: Taşıtın kazası olup olmadığını kontrol; taşıtın dış kontrolleri, taşıtın iç kontrolleri, taşıtın alt kontrolleri, taşıtın motor bölümünün kontrolleri, varsa hataların tespiti ve raporlanması hizmetleri, 43. Sınıfa: TH Sağlık turizmi konaklama hizmetleri, 44. Sınıfa: Diş hekimliği, psikolog, masaj ve kaplıca hizmetleri, 45. Sınıfa: Astroloji danışmanlığı hizmetleri ve ruhsal (spiritüel) danışmanlık hizmetleri eklendi. Tebliğ ile, 30/12/2016 tarihli ve 29934 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ (TPE: 2016/2) yürürlükten kaldırıldı.

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından 2024/4 E, 2024/10 K. sayılı 23.10.2024 karar ile birinci savunma dilekçesi süresinin bitimine kadar esasında hiç tesis edilmemiş bir işlemin dava konusu edildiğinin anlaşılması halinde verilecek incelenmeksizin ret kararında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yazılı vekalet ücretinin yarısına hükmedilmesi gerektiğine karar verildi.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmeliğe göre, 18 Ekim 2024 tarihinde aday öğretmen olarak görev yapanlar ve 1 Eylül 2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak atanacak ve Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Adaylık süreci bir yıldan az, iki yıldan fazla olamayacak. Programı tamamlayan aday öğretmenlerin süreç sonunda öğretmen kadrosuna atamaları gerçekleştirilecek. Sözleşmeli öğretmenler için de aynı esaslar geçerli olacak. Ancak üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler, adaylık hükümlerinden muaf tutulacak. Öğretmenlik mesleğinde en az 10 yıl görev yapan ve herhangi bir kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’na başvurma hakkı kazanacak. Programı başarıyla tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı alacak. Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl görev yapanlar ise Başöğretmenlik Eğitim Programı’na katılabilecek. Eğitimleri başarıyla bitirenlere başöğretmen unvanı verilecek. Ayrıca, öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini dolduranların, doğrudan başöğretmenlik başvurusu yapabilmesine olanak tanındı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler, bu kurumlarda atanma şartlarını taşıyan yöneticiler ve diğer kamu kurumlarında görev yapan öğretmenler de belirlenen şartları sağladıkları takdirde uzman ve başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik başvurusunda öğretmenlerin toplam hizmet süreleri dikkate alınacak. Aday öğretmenlikte geçen süreler, askerlik hizmeti sırasında öğretmenlik yapılan süreler ve vekil öğretmenlik süreleri de bu hesaba dahil edilecek. Yeni yönetmelikle birlikte 12 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan önceki yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. 

Ticaret Bakanlığı tarafından Perakende Ticarette Uygulanacak İlke Ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Değişiklik ile; Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik uyarınca yenileme merkezleri veya yetkili satıcılarca gerçekleştirilen yenilenmiş ürün niteliğinde olup fiyatı 25 bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında ve bu nitelikte olmayıp fiyatı 20 bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında taksitlendirme süresi üç ay olarak uygulanacak. Öte yandan taşıt satışlarında taksitlendirme süresi; nihai fatura değeri 400 bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında kırk sekiz ayı, 400 bin Türk Lirasının üzerinde olup 800 bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ayı, 800 bin Türk Lirasının üzerinde olup 1 milyon 200 bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında yirmi dört ayı ve 1 milyon 200 bin Türk Lirasının üzerinde olup 2 milyon Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında on iki ayı geçemeyecek şekilde yeniden belirlendi. Ayrıca nihai fatura değeri 2 milyon Türk Lirası'nın üzerinde olan taşıt satışlarında taksitlendirme yapılamayacak.

EPDK tarafından Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bu doğrultuda, toplayıcılık hizmetleri Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamına alındı. Böylece, görevli tedarik şirketleri dışındaki tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, lisansına dahil edilmek kaydıyla elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyetinde bulunabilecek. Toplayıcılık faaliyeti lisansına dahil olan tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler, elektrik tedarik etmek üzere anlaşmalı oldukları şebeke kullanıcıları adına toplayıcılık faaliyetinde bulunamayacak. Görevli tedarik şirketi, dağıtım şirketlerinden farklı fiziksel ortam ve bilgi sistemleri alt yapısı kullanarak hizmet verecek. Ayrıca, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında, yönetmeliğe dengeleme bölgesi, minimum kararlı üretim düzeyi, toplayıcı ve toplayıcılık tanımları eklendi.

Söz konusu yönetmelik değişikliği 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek. Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te talep tarafı katılımı hizmeti, talep tarafı katılımı hizmeti test raporu, sınırlı frekans hassasiyeti düşük frekans modu, sınırlı frekans hassasiyeti yüksek frekans modu gibi konularda değişikliğe gidildi. Değişiklik kapsamında, lisanslı üretim tesisleri ve müstakil elektrik depolama tesislerinden 8 inci madde uyarınca belgelendirilmiş yan hizmet birimleri tarafından sağlanacak sekonder frekans kontrolü yedeği, bu Yönetmelikte ele alınan usul ve esaslar çerçevesinde TEİAŞ tarafından yürütülen bu Yönetmelikte düzenlenen tedarik süreci sonunda doğrudan veya yükümlülüklerin transfer yoluyla devralınması neticesinde ilgili yan hizmet birimleri tarafından sağlanacak. Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile Talep tarafı katılımı hizmetine ilişkin maddelerin yürürlüğe girme tarihi ve ilk ihale duyurusu TEİAŞ tarafından en geç 1 Mart 2025'e kadar yapılacak. Talep tarafı katılımı hizmetine katılım için aranacak asgari tüketim miktarında yapılan değişiklik kapsamında 5 bin megavatsaat tüketim değeri, 2025 yılı için 10 bin megavatsaat olarak uygulanacak. Yönetmeliğin 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 ve 14'üncü maddeleri 1 Mart 2025'te, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.