Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Kurucu liderimizin birleştirici gücü

Tüm dünya bir kez daha anladı Kurucu Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, ulusu için ne ifade ettiğini, unutulmazlığını, vazgeçilmezliğini, birleştiriciliğini. 

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan Süper Kupa final maçı, tam da başlama anındayken oynanmaktan vazgeçildi. Galatasaray ve Fenerbahçe takımları apar topar İstanbul’a döndüler. 

İlk gürültü sosyal medyada koptu. Ardından yetkililerden  açıklamalar geldi. Oyuncular maç öncesi ısınma hareketleri için sahaya, üzerinde Atatürk fotoğrafı olan formalarla çıkınca Suudi yetkililer, protokolde yer almıyor bahanesiyle tepki gösteriyorlar, oyuncuların o formalarla sahaya çıkmasına yasak getiriyorlar. Derken kıyamet kopuyor. Oyuncular ve takım yetkilileri, Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılında Atatürk vurgusu yapılmasına tepki gösterilmesine karşı tepki olarak maçı oynamaktan vazgeçip dönüş için yola çıkıyorlar. 

Bu maç eğer normal koşullarda oynanmış olsaydı belki de sporla ilgili çevrelerin dışında bu denli yankı yapmayacaktı. Diğer yandan Atatürk fotoğraflı formaların yasaklanmasına rağmen oynansaydı hem ülkemizde hem de dünyada çok farklı tepkilere yol açacaktı. Öylesi hiç iyi olmayacaktı.

Takımların, Kurucu Liderimiz Atatürk’te kenetlenmeleri, ülkemizin ulusal değerleri etrafında birleşmeleri kim ne derse desin bir kez daha ne denli güçlü bir ulus olduğumuzu, ne denli derin bir bağ ile birbirimize bağlı olduğumuzu tüm dünyaya göstermiş oldu. 

Her zaman olduğu gibi bu olayı da siyasetin çekişmeli alanına çekmek isteyenler var elbet. Politikacılar için her tür olay, durum ve konu kendi siyasi gösterilerini yapmak için malzemedir. Televizyon kanallarına çıkıp, 'Atatürk fotoğraflı forma giyerek halkı kutuplaştırmaya ne gerek vardı' diyenler oldu. Onlara buradan söylemek isterim. Atatürk bizim Kurucu Liderimiz ve ilelebet birleştirici değerimizdir. Bu ülke yüzyıl içinde kaç darbe gördü, kaç siyasi kriz, kaç ekonomik kriz yaşadı, ama bugün hala dimdik ayakta duruyorsa, Atatürk’ün, onu sağlam temeller üzerine kurmuş olmasındandır. Dolayısıyla da hiç kimsenin Atatürk’ü kendi pragmalarının malzemesi haline getirmesine izin verilmemelidir. 

Diğer yandan bazı siyasi aktörlerin ve partilerin Kupa Maçı olayını siyasi rant malzemesi yapmalarından da hiç hoşlanmadığımı söylemek isterim. Olayı kendilerine mal ederek halkı sokağa davet edenlere de buradan bir sözüm var. Atatürk bu ülkenin kutsalıdır. Bir kez daha gördük ki hangi siyasi görüşten, hangi inançtan olursa olsun, Atatürk söz konusu olunca tüm ulus bir bütün oluyor. Kurucu Liderimiz hiçbir siyasi yapının içerisine sığmayacak kadar engin ve siyaset üstüdür. 

Yüzlerce deneyim yaşandı bu ülkede. Atatürk denildiğinde, Cumhuriyet denildiğinde görünen o ki akan sular duruyor. İlber Ortaylı’nın da sık sık dile getirdiği gibi dünyada başka bir lider yoktur zamana böylesine meydan okuyan, kalıcılaşan. Siyasi aktör olarak öne çıkan liderler, siyasal dalgalanmalar, ideolojik değişimlerle birlikte yitip giderler. Mustafa Kemal Atatürk siyaset üstü bir liderdir. Atatürkçülük ya da Kemalizm bir ideolojiden daha çok bir kültür, bir anlayış, bir kuruluş felsefesidir. 

Örneklerini sıklıkla görüyoruz, yaşıyoruz Atatürk’ün ne denli vazgeçilmez olduğunun. Zaman zaman siyasi pragmalardan dolayı ufak çaplı karşı çıkışlar, politikaya malzeme edişler olsa bile, herkes son kertede dönüp dolaşıp gelip O’na sarılıyor, çıkışı yine O’nda buluyor. 

Cumhuriyet’imiz tam yüz yılını doldurdu. İkinci yüzyıla da yine Atatürk’ün aydınlattığı yolda, gösterdiği hedeflere yürümeye devam etmek üzere giriyoruz. Gündelik yaşamın pragmalarından çıkıp, birbirimizle çatışmayı, ayrışmayı bir yana bırakıp Türkiye’nin ilerlemesi, güçlenmesi, gerçek anlamda bir refah devleti olması için bir olalım, bütünleşelim. 

Galatasaray – Fenerbahçe Kupa Maçı olayını bu yanıyla değerlendirelim. Olayla ilgili olarak çeşitli kanallardan farklı bilgi akışları olabilir, yanlış bilgilendirmeler, amacından sapan yorumlar, pragmalar sürece elbette müdahil olabilir. Sonuçta bir kriz durumu ortaya çıkmıştır ve bilindiği üzere kriz durumlarında da her türlü bilgi çarpıtma beklenir. Ancak bütün bunlar bir yana Kupa Maçı tüm dünyaya bir kez daha ülkemizin ve devletimizin ne denli güçlü bir temel üzerine kurulduğunu göstermiş oldu. Bir kez daha bu vesileyle tüm dünyaya, ulusal değerlerimiz söz konusu olunca nasıl kenetlendiğimizi, bir olduğumuzu kanıtlamış olduk. 

Krizi çıkmaza sürüklemek değil, fırsata dönüştürmek en doğrusu.