Kasaba ve köy kahvelerinde Fevzi Paşa portresinin anlamı
Çocukluk hatıralarımdan zihnimde kalmış önemli bir ayrıntı Fevzi Paşa ile ilgilidir. Kasaba ve köy kahvelerinde bir “Mareşal Çakmak” portresi bulunur. Bir Gazi Paşa portresi de- her zaman olmasa da - ona eşlik eder. Ama asla bir İsmet Paşa resmi göremezsiniz. Sanırım bu adet Demokrat Parti yıllarından kalmadır.
İsmet Paşa’ya karşıtlık temelinde bir araya gelen Türk sağının bütün renklerinin üzerinde oydaştığı bir semboldür Mareşal Çakmak. Bu çevrelere göre, Atatürk’ün imha edilmiş bir vasiyeti vardır: “benden sonra Fevzi Paşa’yı reisicumhur yapın” babında. Bir başka hikaye, Miralay İsmet Bey’i Filistin cephesinde Enver Paşa’nın gazabından kurtaran yine odur. Hikayeye göre, Albay İsmet Bey’e öfkelenen Enver Paşa onu kurşuna dizdirmek istemiş. Fevzi Paşa kurtarmıştır. Anadolu kahvelerinde buna benzer hikayelerin hala köpürtüldüğünden eminim.
FEVZİ PAŞA’NIN MİLLİCİLERE İLTİHAKI HANGİ KOŞULLARA OLDU?
Fevzi Paşa, Harbiyeye intisap, yaş ve kariyer itibariyle Atatürk’ün önünde olmuştur. Mareşalimiz 1898’de Erkan-ı Harp sınıfından kurmay yüzbaşı rütbesiyle mezun olduğunda, Atatürk daha Manastır askeri lisesinde öğrenciydi. Çanakkale ve Filistin cephelerinde zaman zaman görev örtüşmeleri olsa da yakın bir ilişkileri olmamıştır.
Öte yandan muhafazarlığı dikkate alındığında, Gazi ile zıt bir karakteri vardı. Fevzi Paşa, statüko içinde verimli çalışma becerileri olan bir Osmanlı generali idi. Çalışkandı. Vatanseverdi. Devletine bağlıydı. Risk almayı sevmeyen, çözümleri sistem içinde arayan biriydi. İnönü de karar eşiklerinde risk alamama özellikleriyle Fevzi Paşa’ya benzer . Oysa büyük Atatürk, yapmış olduğu hamlelerle tam bir devrimciydi.
Bu nedenle, Harbiye Nazırı “İngiliz süngüsü” ofisine girinceye kadar durumun vahametini kavrayamadı, Kuvayı Milliyeye kuşku ile baktı. Yine bu düşüncelerle, milli direnişi teskin etmek için Anadolu’ya gönderilen “Nasihat heyetlerinde” yeralmıştı. Aralık 1919’da Sivas’ta Heyeti Temsiliye başkanını derdest edip İstanbul’a götürmek istemişti. Fevzi Paşa, bu misyonlarda görev alan Ahmet Fevzi ve Ali Fevzi Paşalarla karıştırılır. Mareşalimiz Kavaklı Mustafa Fevzi’dir. Sadece Fevzi Paşa’nın tereddüt ve savrulmaları bile, medyatik bir yazarın ileri sürdüğü, milli kurtuluş savaşının İstanbul’da örgütlenmiş “devlet aklının" ürünü olduğu görüşünü geçersiz kılar.
İSTANBUL HÜKÜMETİNİN HARBİYE NAZIRI ANKARA’DA MİLLETVEKİLİ VE BAKAN OLUYOR
Fevzi Paşa, 27 Nisan 1920 günü Ankara’ya ulaştığında TBMM açılmış, konvansiyonun temelleri atılmıştı. O gün itibariyle ne Osmanlı mebusan meclisinin üyesi ne de Heyeti Temsiliye tamimi uyarınca yeni seçilmiş bir milletvekili değildi. Normal şartlarda TBMM üyesi olamazdı. Henüz varlığından bile söz edilemeyecek TBMM ordusunda görev alabilirdi.
İstanbul Hükümeti’nin Harbiye Nazırının Ankara’ya iltihakı milliciler açısından büyük bir transferdi. Bu nedenle, onu dolaylı bir yolla Kozan milletvekili yaptılar. İstanbul, İzmir, Edirne gibi Kozan livası da işgal altında idi. Memalik-i meşgule (işgal altındaki ülke toprakları) formülüyle Karabekir, İnönü, Cafer Tayyar Edirne milletvekili seçilmişlerdi. Aynı yöntem Fevzi Paşa için de kullanıldı. Mazbatası bu şekilde oluşturuldu. Onun Ankara’ya gelir gelmez milli müdafaa vekili ve sonrasında Erkanı Harp ve icra vekilleri heyeti reisliği görevlerine getirilmesini sağlayan Kozan milletvekili seçilmesidir. Aynı formül Fethi Bey (Okyar) için Malta sürgünü dönüşünde kullanılacaktır. Sonrasında Fethi Bey, dahiliye vekilliğine getirilecek, bu sıfatla Paris ve Londra’da temaslarda bulunacaktır.
Büyük Taarruzda cephenin güneyini Sakallı Nurettin Paşa’nın emrindeki I. Ordu, Kuzeyini ise Yakup Şevki Paşa’nın II. Ordusu tutuyordu. İsmet Paşa cephe komutanı, Fevzi Paşa Genelkurmay başkanı idi. Hepsinin üstünde TBMM başkanı ve başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa vardı. Büyük Zaferden sonra başkomutanı Belkahve’den İzmir’e getiren araçta yanında onun olmasının nedeni budur.
GAZİ PAŞA’YA SADAKAT MESELESİ
Milli mücadele kadrosu içindeki pek çok simanın Atatürk’e sadakatinden söz edilemez. Önderliğini-bir süreliğine- kabulden söz edilebilir.
Cebesoy. Orbay, Bele, Karabekir açısından Mustafa Kemal prima enter paris (eşitler arasında birinci) olarak kabul edilmiştir. Sakallı Nurettin, Ali İhsan Sabis gibi generaller ise, hem şahsına hem de komutanlığına karşıdırlar. Siyaseten ise hiçbir zaman yanında olmamışlardır.
Milli mücadele askeri eliti büyük bir ekseriyetle ikinci meclise, Gazi Paşa’nın adayları kontenjanından seçildiler. Büyük zafer ve Lozan Konferansı çekişmeleri bir süreliğine dondurmuştu. Fevzi Paşa da, Gazi’nin listesinden İstanbul milletvekili seçildi. 385 sayılı yasaya kadar askerlik ve milletvekilliği sıfatlarını birlikte taşıdı. 3-4 Mart 1924 devrim yasaları, onun hükümet içindeki konumunu, cumhurbaşkanlığına bağlı erkanı harp reisliğine dönüştürdü. Bu Fevzi Paşa açısından 1944’te yaş haddinden emekliye sevk edilene kadar cumhuriyet ordusunun komutanı olmak anlamına geliyordu.
MAREŞAL’İN ASKERLİK VE MİLLİ GÜVENLİK ANLAYIŞI
Fevzi Paşa’nın 20 yıl süren Genelkurmay Başkanlığı anlayışının Atatürk’ün emrinde siyaset dışı ordu olduğunu söylemek mümkündür. Bunun başlıca nedeni Mahmut Şevket Paşa’dan beri hayata geçirilmeye çalışılan ordu mensuplarının siyaset alanının dışında kalmaları tercihidir. Subayların Balkan savaşlarında İttihatçı-itilafçı tefrikasına düşmeleri, Halaskar Zabitan hareketinin hükümeti devirmeye teşebbüs etmesi gibi tecrübeler, Fevzi Paşa’yı, askeri bürokrasinin tamamen siyaset dışında kalması gereğine inandırmıştı. Anadolu hareketine çok geç iltihakının sebebi de budur. Müdafaa-ı Hukuk’u İttihatçılık siyaseti olarak algılamıştı.
Ağır mütareke koşulllarına rağmen , bir çözüm bulunacaksa, bunun mevcut hükümet eliyle mümkün olacağına inanmıştı. Bunun ötesindeki girişimleri ihtilalcilik, Mustafa Kemal Paşa’yı muhteris bir general olarak görüyordu.
Bu nedenlerle Fevzi Paşa, subayların Harbiye eğitiminden sonra, askerlik mesleği dışında literatür takip etmelerini hatta günlük gazete okumalarını men etmişti. Herhalde böyle şeyleri Jön Türklük olarak görüyordu.
Cumhuriyet ordusunun saygınlığı, milli kurtuluş savaşımız ve büyük zaferden kaynaklanıyordu. Mareşal’in milli güvenlik anlayışı da XIX. yüzyıl izleri taşıyordu. Örneğin, Faşist İtalya’nın Akdeniz sahillerimize çıkarma yaparak Anadolu’yu işgal hevesinde olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle Antalya-Mersin hattındaki vilayetlerin yeni yollarla İç Anadolu’ya bağlantısının güçlendirilmesine karşıydı. Mareşal’e göre Toroslar kolay kolay aşılmamalı idi. Mersin’de bir süre valilik yapan İstanbul’un ilk seçilmiş belediye başkanı Haşim İşçan anılarında Fevzi Paşa’nın yeni yollara nasıl karşı çıktığını anlatır.
Yine Rusların Karadeniz sahillerinden taarruz edebilecekleri düşüncesiyle, Demir Çelik fabrikalarını Ereğli’de, silah sanayiini ise Kırıkkale’de kurdurmuştu. Fevzi Paşa’ya göre savunma açısından en hayati yatırımlar iç Anadolu’da olmalıydı. İkinci Dünya savaşı patlayınca Trakya’da Çakmak Hattını inşa ettirmeye başlamış, kaynak yetersizliğinden hat bitirilememişti.
TEK PARTİ DÖNEMİNDE FEVZİ PAŞA: DEVRİMLER VE KÜRT AYAKLANMALARI KARŞISINDA TUTUMU
Fevzi Paşa, Terakkiperver haraketine öncülük eden paşalarla hiçbir yakınlık kurmadı. Oysa ki görüşleri büyük ölçüde örtüşüyordu. Cumhuriyet ordusunun başında “Gazi Paşa’nın arkasında” pozisyon aldı. Mareşali, Tek parti rejimi resimlerinde Atatürk (reisi cumhur), İnönü (başvekil) ve Kazım Özalp (TBMM başkanı) ile birlikte görürüz.
Falih Rıfkı’nın anlatımıyla, Atatürk bir inkılap hareketini kafasına koyunca, önce Diyanet İşleri Başkanı Börekçizade Rıfat Efendi'yi ikna eder. Şimdi Fevzi Paşa’ya gidelim dermiş. Ben bu ziyaretlerde ciddi bir müzakere olabileceği kanaatinde değilim. Bu ziyaretlerin anlamı bence onay alma değil “gönül alma” olabilir. Zahiren onay alma, anayasada devletin dini maddesinin 1928’de kaldırılması ve 1937’de laikliğin anayasaya girmesi esnasında olabilir. Bu da bir onay almadan ziyade kararı onaylatma/ikna etme biçiminde tezahür etmiştir kanısındayım.
Cumhuriyet devrimi bir ulus devlet projesiydi. Osmanlının Yavuz Selim’den Abdülhamit’e kadar sürdürdüğü bölge feodallerini hükümranlık alanlarında serbest bırakma siyaseti devam ettirilemezdi. Şeyh Sait’ten (1925), Seyit Rıza’ya (1937) kadar bütün silahlı başkaldırı hareketlerini tenkil eden cumhuriyet ordusunun komutanı Fevzi Çakmak’dır.
Fevzi Paşa’nın erken dönem askerlik kariyeri büyük ölçüde Balkan topraklarında geçmişti. Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’da 10 yıla yakın ayrılıkçı hareketlerin bastırılması işlerine değişik düzeylerde komuta etmişti.
O bakımdan Fevzi Paşa’nın feodal-ayrılıkçı hareketler karşısında hükümet politikalarına alternatif düşünceler içinde olması mümkün değildir. Klasik Osmanlı asırlarından, cumhuriyete kadar yönetici seçkinler- bürokratik elit- devleti koruma refleksiyle davranmıştır. Fevzi Paşa’nın da böyle düşündüğünden kuşku yoktur.
FEVZİ PAŞA’NIN ŞİDDETLİ ANTİ-KOMÜNİSTLİĞİ
Sovyetlerle ilişkilerimiz, 1941 Türk-Alman saldırmazlık anlaşmasına kadar fevkalade iyi gitmişti. Suritz’in uzun Ankara sefareti bunu kanıtlar niteliktedir. Rusların 10. Yıl kutlamalarına büyük bir delegasyonla gelmeleri ve bugün hala kıymetini koruyan “Türkiye’nin Kalbi Ankara” belgeselini yapmaları, ilk ağır sanayii tesislerimizin kurulmasına yaptıkları katkılar samimi işbirliği örnekleridir. Şevket Süreyya Aydemir, Cevat Emre, İsmail Hüsrev Tökin gibi Moskova KUTV’da eğitim görmüş bazı Marksistler 1930’larda Kemalist devletin hizmetine girdiler. Birikimleriyle Kemalizme soldan bir yorum getirmeye çalıştılar. Kadro dergisinin - başlangıçta- sıcak bir ilgi gördüğü bile söylenebilir. Maksizm akademik ve entelektüel düzeyde kaldığı sürece Kemalizm açısından bir sakınca teşkil etmiyordu. Kominterne bağlı TKP, tek parti döneminde varlığını sürdürmekle birlikte Sovyetlerin önemsemediği bir partiydi.
30’LARIN SONUNDA HARBİYE VE DONANMA DAVALARI
Fevzi Paşa, mütedeyyin, muhafazakar ve şiddetli bir anti- komünistti. Komünist fikirlerin orduya sızabileceği gibi bir vehim içindeydi. Oysa 30’ların sonunda, devletin zaten bildiği ve istihbaratın takip ettiği komünist sayısının birkaç yüzden fazla olmadığını düşünüyorum. Nazım Hikmet’in düşünce ve sanat hayatında “Putları yıkıyoruz” ile başlayan parlayışı, genç kuşaklarda ilgiyle karşılanmış, şiirleri, yazıları hatta plaklara okuduğu şiirleri dikkat çekmeye başlamıştı. Buna Harbiye öğrencileri de dahildi. Fevzi Paşa’nın başında bulunduğu orduda içinde sınıf meselesi geçen herhangi bir neşriyatın- şiddetle takip edilmesi kaçınılmazdı.
Sonuçta adliye tarihimize bir kara leke olarak geçen Harbiye ve Donanma davaları (1938) açıldı. İddiaya göre, içlerinde Nazım Hikmet ve yakın çevresinin ve bir kısım askeri öğrencinin bulunduğu bir grup hükümeti devirmek için orduyu tahrik etmişti. Böylece Nazım’ın Ankara’da başlayan yargılanma serüveni, Erkin Gemisinin güvertesinde verilen kararlarla sonuçlandığında, şairimiz toplam 38 yıla mahkum olmuştu. Bu davalarda hüküm giyen diğer isimlerden bazıları şunlardır: Kerim Korcan, Kemal Tahir, Hikmet Kıvılcımlı, A.Kadir.
Türk komünistlerinin ağır cezalara çaptırılmaları- Savunma Bakanı Kazım Özalp, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’nın dahliyle- dışarda komünist bırakmama kastıyla- verilmiştir. Bu konuda Falih Rıfkı’nın Dünya gazetesinde 1965 yılında tefrika edilmiş yazılarına bakılmasını öneririm.
Nazım’ın Erkin gemisinden Dolmabahçede hasta yatmakta olan Atatürk’e hitaben yazdığı “Türk inkılabına ve senin başına and ederim ki suçsuzum” diye biten mektubu kendisine ulaştırılmadı. Mektup suçsuzluğuna inanan bir askeri yargıç tarafından postaya verilmişti. Bu kişi Nazım Hikmet “Orduyu isyana teşvik” suçlamasıyla mahkum edildikten sonra Deniz Kuvvetlerinden ayrılan Haluk Sehsuvaroğlu'dur.
Nazım, Kemal Tahir ve Kıvılcımlı 1950’ye kadar çile doldurdular. Yargılamanın iadesi ve af girişimleri, Nazım’ın büyük dayısı Ali Fuat Cebesoy’a rağmen Fevzi Paşa engeline çarptı. Davalarda Harbiye ve Bahriye öğrencilerinin dolaplarında Nazım’ın şiirlerinden başka bir illiyet bağı kurulamamıştı. Onun da hukuki kıymeti yoktu.
İsmet Paşa’nın durumuna gelince, Nazım ve arkadaşları mahkum olduğunda Atatürk ağır hastaydı. 1937 Eylülünden beri başbakan Bayardı, İnönü değil. İnönü bu sıralarda münzevi ve tedirgin sabık başvekildi. İnönü’nün Nazım’ı 1941’de Bursa Cezaevinde bitirdiği Kuvayı Milliye Destanının kendisine ulaştırılmasından sonra tanıdığını sanırım. Ayrıca, temyizde kesinleşmiş bir mahkumiyet için Fevzi Paşa ile karşı karşı gelmek istemezdi. İkinci dünya savaşı devam ederken Fevzi Paşa’nın “komünistleri dışarda bırakmama” kararını değiştirebilecek herhangi bir siyasinin bulunabileceği kanaatinde değilim. Buna cumhurbaşkanı İnönü de dahildir. Mareşal’in kızını araya koyarak af tavassutlarını da öfke ile karşıladığı söylenilir.
FEVZİ PAŞA’NIN ORDU İÇİNDEKİ KONUMU-EMEKLİLİĞİ- SİYASETE GİRİŞİ
Hatıralar ve diğer yayınlardan Fevzi Paşa’nın kaydı hayat sürecekmiş gibi görünen genelkurmay başkanlığının orduyu pek hoşnut etmediği anlaşılıyor. Onun askeri hiyerarşinin tepesindeki sürekli varlığı bütün kademelerde kariyer hareketliliğini engelliyordu. Oturduğu pozisyon dahil olmak üzere. Kanımca, emekliye sevk kararı yıllardır “terakki” bekleyen generallerde sevinçle karşılanmış bile olabilir. Ondan sonra Kazım Orbay, Salih Omurtak, Nafiz Gürman Genelkurmay Başkanlığına getirildiler. Bu isimler hiyeraşide onun hemen arkasından gelen komutanlardı. Hepsi de İstiklal Savaşına katılmışlardı.
Fevzi Paşa’nın emekliye sevkedildikten sonra hayatının temel belirleyicisi İsmet Paşa’ya husumet olmuştur. Bunun nedeni Türk ordusunu kendisine ait hissetmesidir. Mareşalimiz, emekliliğinden sonra kendisini onurlandırmak için yapılan bütün teklifleri “ibadet ve istirahat ile meşgul olacağım” diyerek reddetmiştir. Emekliye sevk edilmesinden sonra, hususi manada İnönü ile hiç görüşmediğini tahmin ederim.
Buna rağmen, 1946’da Demokrat Parti’nin teklifini kabul ederek İstanbul milletvekili seçilmiştir. Tahmin edeceğimiz gibi, eski İttihatçı, komitacı, Atatürk’ün son başbakanı Celal Bayar, İsmet Paşa karşısında ondan azami derecede yararlanmak istemiştir.
Ondan yararlanmak isteyen başka bir mahfel -1946’da kurulan- İnsan Hakları Cemiyetidir. Bu cemiyetin içinde Zekeriya Sertel, İnönü’yü tasfiye etmek isteyip kendisi tasfiye edilen Tevfik Rüştü Aras, eski İttihatçı ve Birinci Meclis’in ilk Dahiliye Vekili Cami Bey gibi isimler vardı. Onlar da Mareşal’in karizmasından yararlanmak istediler. Kendini başkan yaparak “Recep Peker Hükümeti" karşısında bir koruma kalkanı yaratmak istediler. Dernek “komünistlikle” suçlanınca bu çevreden uzaklaştı.
1946’da yapılan ilk çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçiminde, Demokrat Parti’nin adayı Fevzi Paşaydı. Bu seçimde 59 oy Çakmak’a, 3 oy da Yusuf Kemal Tengirşenk’e verilecekti. Demokrat Parti’nin kurucusu- kurt politikacı Mahmut Celal Bey, Mareşal’den yararlanma düşüncesinde olmakla birlikte, ilerdeki iktidar dönemi için “rakip” olarak görüyordu.
1948’de “müfrit demokratların” partiden ayrılmalarına kadar İsmet Paşa’yı bir darbeyle ile indirmek dahil bir çok projede, “İnönü’den nefret edenler cephesinin” en merkezi figürü oydu. Kendisinin bilgi ve onayı olmasa da.
Fevzi Paşa, daha sonra -1954’de- laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılacak olan Millet Partisi’nin fahri başkanlığını da kabul edecekti. 1950’de bu partiden seçime girecekti. Eğer ömrü yetseydi.
Cumhurbaşkanı İnönü’nün 12 Temmuz 1947 Beyannamesinden sonra Demokratların ılımlı kanadı (Bayar, Menderes, Köprülü, Koraltan) uzlaşmacı geçişi benimserken, bu tutumu “muvazaa" olarak görenlerin partisi Millet Partisi oldu. Parti, bir çok aşırı sağcı, anti semitik (Cevat Rıfat Atilhan gibi) faşizan ve mürtecinin uğrak yeri oldu. Bu kesimlerin tamamı partiyi ve Fevzi Paşa’nın varlığını paratoner olarak kullanıyorlardı aslında.
Çakmak, 10 Nisan 1950’de vefat etti. Diyabet ve habis prostat tedavisi görüyordu. İnönü, kendisini ziyarete gitti. “Uyuyor” bahanesiyle görüşmeyi kabul etmedi. Cenazesi 1950 seçimlerinin hemen öncesinde bir karşı devrim gösterisine dönüştürüldü. Eyüp Sultan’da 1939’da genç yaşta vefat eden kızının yanına defnedildi.
Fevzi Paşa hakkında nihai olarak neler söylenilebilir?
Görüldüğü üzere Fevzi Paşa, siyasete atıldıktan sonra gittikçe daha sağ, hatta gerici unsurlar tarafından istismar edilmiştir. Ali Fuat Başgil ve Hüseyin Nail Kubalı hocalarımızın da akıbeti bu olmuştu. Ben Atatürk’ün Yakup Şevki Paşa veya Cevat Çobanlı’yı genelkurmay başkanlığına neden getirmediğini hep merak ederim. Bunun üzerine spekülatif bir yazı yazmayı düşünüyorum ilerde.
Fevzi Paşa’nın son zamanlarını Cemal Tural’a benzetmek mümkündür. Tural Paşa, Cevdet Sunay’ın Çankaya’ya çıkarılmasından sonra genelkurmay başkanlığına getirilmişti. Sivil otorite karşısında korumunu iyi tayin edemeyince emekliye sevk edildi. O da aynı Fevzi Paşa gibi- öfkeyle- siyaset anaforuna çekildi. Başarısız bir Millet Partisi genel başkanlığı deneyimi oldu.
Mareşalimiz, Küçük Hüseyin Efendi ve Arvasi gibi dergah şeyhlerine hürmet etmiş, zımmi gözüyle baktığı Türkiye Yahudilerini himaye etmişti. Ancak Kıvılcımlı gibi bir tarih kuramcısının, Kemal Tahir gibi bir romancının, Kuvayı Milliye destanı gibi muhteşem bir eserin yaratıcısı Nazım Hikmet’in bigünah mahkumiyetlerinin müsebbibi olmuştur.
Baştaki soruyu şöyle yanıtlayarak bitirmek isterim: Fevzi Paşa’mızın cumhuriyet rejimi altında muhafaza ettiğini düşündüğü şey Atatürk kimliğinde somutlaşmış devletti. İçeriği konusunda telaffuz etmediği şerhleri olsa da.
Çok Okunanlar
BEDAŞ açıkladı... İstanbul'da elektrik kesintisi
23 Kasım 2024 günlük burç yorumu
Fenerbahçe-Kayserispor muhtemel 11 belli oldu
Yalı Çapkını dizisinde ayrılık
Al-Nassr'da kadroya alınmayan Talisca'nın gitmesine bu formülle izin verecek!
Kenan Yıldız Milan - Juventus maçında ilk 11'de mi? Maç ne zaman, saat kaçta?
Verona- Inter maçında Hakan Çalhanoğlu oynayacak mı? 11'de yer alıyor mu?
Av. Turan Karakaş hayatını kaybetti
Gazeteler Kılıçdaroğlu'nun davasını nasıl gördü?
Conor McGregor'a cinsel tacizden ceza