Husilere karşı Kızıldeniz'de yapılması planlanan 'Aspides' askeri harekatı, AB'ye üye ülkelerin dışişleri bakanları tarafından onaylandı. Latince kökenli bir kelime olan 'Aspides'in Türkçe'deki karşılığı 'Kalkan'.
Aspides operasyonu kapsamında, Avrupa savaş gemilerinin bölgede konuşlandırılmasının amacı, ticaret gemilerini Husilerin saldırılarından koruyarak, Ortadoğu'daki ticari gemi trafiğinin güvenliğini yeniden sağlamak.
ALMANYA, OPERASYONA 'HESSEN' FIRKATEYNİ İLE KATILACAK
Hava savunma füzeleri ile donatılmış olan Hessen Fırkateyni, 143 metre uzunluğunda. Alman savunma bakanlığının açıklamalarına göre; 160 kilometre mesafesindeki hedefleri vurabilecek kapasitedeki silah sistemlerine sahip olan Hessen Fırkateyni, özellikle konvoy koruma ve deniz alanı kontrolü için tasarlanmış bir gemi. Özel radar sistemi sayesinde ise, tüm Kuzey Denizi büyüklüğündeki bir hava sahasını gözetleyebilecek.
Yaklaşık 240 askeri personeli taşıyan savaş gemisi, bu görev için 8 Şubat'ta Wilhelmshaven'den Akdeniz'e doğru yola çıkmıştı. En son, Yunanistan'ın Kreta adasındaki bir limanda demirleyen Hessen Fırkateyni için gerekli olan operasyonel yetkinin bu cuma günü Federal Meclis tarafından onaylanması bekleniyor.
Almanya'nın, ayrıca söz konusu operasyonun stratejik merkezi olarak hizmet verecek olan, Yunanistan'ın Larisa kentindeki ana karargâha operasyon için ek olarak helikopter ve personel göndermeyi planladığı bildirildi.
(Hessen Fırkateyni - Kaynak: Wikipedia)
ASPİDES OPERASYONU TEHLİKELİ ANCAK, RİSKLERİN KONTROL ALTINDA TUTULABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Geçmişte Husi milislerinin savaş gemilerine yönelik saldırılardan çekinmediği bilindiğinden, 'Aspides' operasyonu nispeten yüksek riskli olarak değerlendirilmekte. Deniz Kuvvetleri İnspektörü Jan Christian Kaack, Hessen Fırkateyni'nin yola çıkışı hakkında, "Bu, Alman Deniz Birliği'nin onlarca yıldır karşılaştığı en ciddi görev" dedi. Bununla birlikte, risklerin kontrol altında tutulabileceği düşünülüyor.
Kaack, "Alman donanmasında bu göreve daha hazır, daha iyi eğitimli ve daha iyi donanımlı bir birlik yok" ifadesini kullandı.
'ASPİDES' OPERASYONU ALMANYA İÇİN NEDEN GEREKLİ
Almanya Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise yaptığı açıklamada Aspides operasyonunun gerekliliğini şu sözlerle açıkladı: "Husilerin sivil denizciliğe yönelik saldırıları göz önüne alındığında, tüm dünya ekonomisinin etkilendiği görülüyor. Bu yüzden, Avrupa Birliği olarak Kızıldeniz'de sivil denizciliği koruma konusunda bir katkı sağlamamız bizim için önemli".
AB'nin bu operasyondan beklentisi, Kızıldeniz üzerindeki ticaret gemilerinin güvenliğini sağlamak. Son zamanlarda, birçok armatör Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolunu kullanmaktan kaçınarak, Güney Afrika'daki Umut Burnu'nun etrafından dolaşan ikinci rotayı tercih ediyor. Yaklaşık iki haftalık bir zaman farkı anlamına da gelen bu rota, sadece mali yükler oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda teslimat sürelerindeki gecikmeler nedeniyle dünya üretim ağının işleyişini de sekteye uğratıyor.
Çok Okunanlar
Gelinim Mutfakta kim elendi? 10 bileziği kim aldı? 22 Kasım 2024 puan durumu
22 Kasım 2024 burç yorumları
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
Netenyahu'yu tutuklayacak ülkeler belli oldu!
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Lüks araba markası Jaguar logosunu neden değiştirdi? Yeni logosu ne oldu?
Bakan Yusuf Tekin'den Teğmen Ebru Eroğlu ve diğer teğmenleri kurtaracak karar!
21 Kasım 2024 reyting sonuçları: Perşembe günü hangi yapım birinci oldu?
Mauro Icardi’nin Greeicy ile kulis paylaşımı Nara’yı çileden çıkardı
İsmi Fenerbahçe ile anılıyordu: Al Nassr'da flaş Talisca gelişmesi