Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Husilerin Amerika Düşmanlığı Yemen'e Barış Getirir mi?

SHİBAMDA SAVAŞSIZ BİR GÜN

Artık en tepede olmayan güneş, yeni yeni akşam saatlerine meylediyor. Yemen'in Shibam şehrinde sakin bir öğleden sonra. Ne savaş sesleri ne de çığlıklar var; yan yana, sıra sıra dizili, yer yer beyaz, yer yer kum beji binalar, ağaçsız şehrin kumlarından, yakıcı güneşe doğru, çıkmaz sokaklarla dolu kerpiçten sütunlar gibi yükseliyor. Yüzlerce yıllık tarihi olan bu yapıların, UNESCO tarafından dünya kültür mirası ilan edilmesine şaşırmamak lazım. Kum rengi havanın sakin ağırlığı, şehrin her köşesine yayılmış. Kahvehanelerde oturup vakit öldüren adamlar, kumdan bir kaleye benzeyen şehrin gölgelerinde oynayan çocuklar, sanki dokuz yıldır savaşan şehrin çocukları değilmiş gibi huzurlu görünüyorlar.

İç savaşlarla bölünen ve bu duruma artık tahammülü kalmayan Yemen halkı, Husilerin Kızıldeniz'de Amerika ve müttefiklerinin müdahalelerine rağmen yaptığı saldırılarda, Husilerden yana tavır gösteriyor. Gerekçe olarak da, Ortadoğu'daki İsrail-Hamas savaşında, Amerika'nın, İsrail'in en büyük müttefiki olması gösteriliyor. 

GÜNEY VE KUZEY YEMEN ARASINDAKİ SAVAŞ

Şehrin kapısında, kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan büyük bir bayrak rüzgarda dalgalanıyor. Bayrağın ortasında, içerisinde kırmızı bir yıldız olan mavi bir üçgen var. Güney Yemen'e ait olan bu bayrak, Shibam'da hüküm süren bazı militan grupların, Husilerin hüküm sürdüğü Kuzey Yemen'den ayrı olarak algılanmak istediklerinin bir göstergesi.

Shibam, Husilere düşmanlıkları ile bilinen Hadramut bölgesinde bulunuyor. Ancak son zamanlarda, Hadramut halkından bir kesim, Husilere karşı duydukları öfkeyi sorgulamaya başlamışlar. Bölge halkı savaşın ekonomik etkilerinden muzdarip. Yemen bütün dünyanın korktuğu tehlikeli bir bölgeye dönüştü, dolayısıyla UNESCO tarafından kültür mirası olarak ilan edilen şehrin dar sokaklarına artık turistler de uğramıyor.

YEMEN'DEKİ İÇ SAVAŞ NASIL BAŞLADI?

Arap Baharı sonrasında, devrilen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Salih, Şii Ensarullah hareketine destek vermeye başlayınca, Yemen'de hükümet kurulamamış. Oluşan uzun süreli kriz sonucunda Husiler, Yemen'in başkenti Sanaa'yı ele geçirerek yönetimi devralmış ve ardından büyük güney kentlerini de ele geçirmeye başlamıştı. Aden'in kuşatılması üzerine, Suudi Arabistan öncülüğünde bir koalisyon gücü oluşturuldu. Koalisyon güçlerinin bombardımanları Husileri durdurmuş ancak geriletmeye yetmemişti. Bu arada, Arap Yarımadası'nın El-Kaidesi ve diğer radikal gruplar, doğu bölgelerindeki şehirleri ele geçirmeye başlayınca, iki taraf arasında, günümüze kadar devam eden şiddetli çatışmalar başladı. 

HUSİLERİ DESTEKLEYEN İMAMLAR HER CUMA DESTEK VAAZLARI VERİYOR

Ülkenin kuzeybatısındaki başkent Sanaa, 2014 yılı itibariyle Husilerin kontrolüne geçti. Amerikan ordusunun ve müttefik ülkelerin saldırılarına rağmen, cami imamları Husileri desteklemeleri konusunda halka sürekli vaazlar veriyorlar. Verdikleri vaazlarda, Suudi Arabistan'ın hava saldırılarına 9 yıl boyunca dayanan halkın, Amerikanın saldırılarına da dayanabileceğini söylüyorlar. 7 Ekim'deki saldırılardan beridir, Husi taraftarı olan imamlar her cuma namazından sonra şehirdeki bütün Husi destekçileri ile birlikte protesto gösterilerine gidiyorlar.

AMERİKA'YA KARŞI ÇIKAN HUSİLER ARAP DÜNYASINDA PRESTİJ KAZANDI MI 

Arap bölgesinde, Filistin davasının koruyucuları olarak prestij kazanmayı isteyen Husilerin asıl amacı, İsrail'in Eilat Limanı çevresindeki ticareti durdurmak. Bu sebeple, Kızıldeniz'deki  saldırılarını, Gazze'deki savaşla bağlantılıymış gibi göstererek, bölgedeki müdahalelerini sürekli artırıyorlar.

Ancak Amerika ve müttefiklerinin saldırılarına rağmen, Husiler, Bab-El-Mandab Boğazı çevresindeki ticaret gemilerine yönelik saldırılarını durdurmadılar. Husiler, İsrail'in en yakın müttefiki olan ABD'nin karşısında tavır almalarının, Arap dünyasında kendilerine kazandıracağı prestijin farkındalar.

DÜŞMANIMIN DÜŞMANI DOSTUMDUR ALGISI YEMENDEKİ İÇ SAVAŞI SADECE ERTELİYOR

Yemenlilerin, Filistin halkına duyduğu empati, Husilere olan düşmanlıklarını  bir kenara bırakmalarına sebep olmuş. Halk, şimdilik ortak düşmanı olarak gördüğü Amerika'ya karşı savaşılmasına öncelik veriyor. Ancak, Husilerin amacı, Shibam halkının çıkarlarına ters düştüğü müddetçe, Yemen'deki iç savaşın biteceğine neredeyse hiç kimse inanmıyor. Çünkü, bir savaşın başka bir savaşı bitireceği fikri, özellikle savaşı tanıyan insanlara kesinlikle mantıklı gelmiyor.