Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,5658
Dolar
Arrow
33,9499
İngiliz Sterlini
Arrow
44,6408
Altın
Arrow
2814,0000
BIST
Arrow
9.577

İngiltere kapılarını Türk göçmenlere kapamadı, kapılar ardına kadar açık!

Son zamanlarda kiminle konuşsam “Bir yolunu bulup nasıl yurtdışına çıkarım?” diye soruyor. 

Öğrenciler, iş insanları, doktorlar, hemşireler, mühendisler… 

Kariyerine yurtdışında devam etmek istiyor, yatırımını yurtdışında yapmak istiyorlar…

Öyle ki, her yaş grubundan insanın en büyük hayali bu!

Metropoll Araştırma şirketinin yaptığı bir anket çalışmasında çok ilginç veriler ortaya çıktı. 

Bu yılın ekim ayında yapılan çalışmanın sonuçlarına göre gençlerin yüzde 58,4’ü yurtdışında yaşamak istediğini söyledi. 

35-54 yaş arasındaki vatandaşların da yüzde 33.7’si yine yurtdışında yaşamak istediğini belirtmiş. 

En ilgin sonuç ise 55 yaş ve üzeri vatandaşların oranı: Yüzde 22.2

Kısacası her yaş grubunda yurtdışına çıkmak için istek duyanların sayısı oldukça yüksek. 

Şimdi “Giderlerse gitsinler!” diyeceksiniz ama iş ne yazık ki o kadar basit değil. Çünkü artık gelişmiş ülkelerin göçmen politikaları değişti. Artık tamamen beyin göçü ve yatırım yapabileceklere kapılar açık. 

Eskiden iş gücü eksiği için göçmen kabul eden ülkeler artık sadece vasıflı kimselere vize veriyor. 

Türk basınında sürekli gördüğümüz ‘Almanya vizeleri kolaylaştırdı’, ‘Kanada göçmen arıyor’ gibi haberler çok da gerçeği yansıtmıyor. 

EN POPÜLER ŞEHİR LONDRA

Yine başka bir araştırmanın sonucuna göre Türklerin en çok yaşamak istediği şehir İngiltere’nin başkenti Londra çıktı. Göçmenlere yönelik finansal hizmet sağlayıcısı Remitly isimli şirket, Google verilerini baz alarak yaptığı araştırma sonucunda bu sonuca ulaştıklarını açıkladı. 

Peki Londra hayali ne kadar gerçekçi?

Göçmen politikası nedeniyle eleştirilen İngiliz hükümeti vasıfsız göçü önlemek için yeni bir plan ortaya koyacağını açıkladı. 

Başbakan Rishi Sunak, muhafazakar seçmeninin gönlünü almak için bu sözü kameralar karşısında verdi.

İngiltere’ye gelmek gerçekten zor mu?

İngiltere’nin Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılması, kamuoyunda Ankara Anlaşması olarak bilinen vize türünün rafa kalkmasına neden oldu. 31 Ocak 2020 itibarıyla İngiltere’ye yerleşmek için en kolay vize olarak bilinen bu vize türü olmadığı için adanın kapıları Türklere kapanmış gibi görünüyordu.  

Konuyu İngiltere’de Göçmenlik Hukuku Avukatı ve Vize Danışmanı Melis Yıldız’a sordum, İngiltere kapıları Türklere ne kadar açık diye?

Şaşırtıcı bir cevap aldım: “İngiltere kapıları Türklere kapalı değil, tam tersine sonuna kadar açık!”

Verdiği bilgileri toparladığımızda iki önemli husus ortaya çıkıyor.

İngiliz hükümeti entegrasyon sorunu yaşamayacak, dilini konuşabilen, vergi verecek gerçek yatırımcılara kapısını hiç kapamamış. 

Örneğin bu yılın başında yürürlüğe giren innovator founder vizesi yatırımcıları İngiltere’ye çağıran ilginç bir vize türü. Türkçeye yenilikçi kurucu vizesi olarak çevrilen vize türünün en önemli kriteri iş fikrinizin olması. 

İngiliz hükümeti daha önce aynı vize türü için 50 bin pound yatırım şartı arıyordu. Şimdi bu şart kaldırıldı. 

Üstelik iş fikrinizi bağımsız kuruluşlara onaylatıyorsunuz.

Yani göçmen istemeyen bir hükümet, vize şartlarını zorlaştırmak yerine kolaylaştırıyor!

Bu tezat kafa karıştırıyor değil mi?

Melis Yıldız, “Bu tezat değil. Görevden alınan İçişleri Bakanı Suella Braverman, belki kurban edildi ama aslında İngiliz hükümetinin gerçek göçmen politikasını savunuyordu. Eski bakan, ‘Entegre olmayan, ekonomiye katkı sağlamayan, İngilizce öğrenmeden kendi mahallelerinde kapalı yaşayan’ göçmenleri istemediklerini söylüyordu. Aksi zaten düşünülemez. Braverman da Başbakan Sunak da bakıldığında göçmen” diyor.

Tüm İngiltere için geçerli olmasa da Başkent Londra’da her milletten insan yaşıyor. Hatta İngilizler azınlıkta desek abartmış olmayız. Bazı sektörler belli milliyetten göçmenlerin tekeline geçmiş durumda. Restoran sektörü Türklerin, kamu Hintli ve Pakistanlı göçmenlerin, inşaat işleri doğu Avrupalıların tekelinde…

Melis Yıldız’a göre İngiltere bu vize türünün şartlarını gerçek yatırımcıları çekmek için kolaylaştırdı. İş planının öyle detayları var ki, ‘iş yapacağım’ diyerek İngiltere’ye kapağı atmak isteyenler için kolay bir vize türü değil. Ama gerçekten yatırım yapıp İngiltere ekonomisine katkı sağlayacak yenilikçi ve sürdürülebilir fikri olan tüm iş insanlarına tam tersine davet niteliğinde… 

Hatta İngiliz hükümeti bu vize şartlarını sağlayabileceklere üç yıl içinde sürekli oturum hakkı verecek kadar da cömert…

Asıl mesele tabii ki kimin hangi ülkeye gitmek istediği ya da nasıl gidebileceği değil. Asıl mesele geleceğin teminatı gençleri, yatırım yapacak iş insanlarını, yetişmiş doktorları, mühendisleri yurtta tutabilmek. 

Vazgeçmek kolay ama yetiştirmek zor. Gençler çok iyi bilir, strateji oyununda ne kadar çok piyadeniz olursa olsun lojistik destek sağlayan, komuta edebilen, özel yetenekleri olan karakterleriniz yoksa online oyunda bile şansınız olmuyor. Gerçek hayatta nasıl olsun?