Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,5358
Dolar
Arrow
34,7339
İngiliz Sterlini
Arrow
44,0584
Altın
Arrow
2950,0000
BIST
Arrow
9.881

İngiltere, Türkiye için büyük fırsat

Avrupa Birliği’ne girmek için yıllardır kapıda bekleyen Türkiye için yepyeni bir fırsat doğdu…

İngiltere’nin Brexit sonrası Avrupa Birliği’nden ayrılması yeni ticaret anlaşmaları için kolları sıvamasına neden oldu. Bu anlamda Türkiye’nin iyi bir pazar olduğunu keşfeden İngiltere yakın gelecekte Türkiye için çok büyük bir fırsat olabilir.

İki ülke, ilişkilerini mart ayında ekonomi ve ticaret alanında daha ileriye götürmeyi amaçlayan kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması yapmak için müzakereleri başlattı.

10 Haziran’da Londra’da Türkiye ve İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin ilk turu başlayacak. 

Tabii bu ilk adım. Anlaşmanın tamamlanması birkaç yıl sürecek. Ancak anlaşma sonrasında süreç doğru yönetilirse Türkiye için büyük fırsatlar doğacak. 

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrası ciddi tedarik sorunu yaşadığı bir gerçek. Özellikle gıda alanında…

Gümrük sıkıntıları nedeniyle pandemi sonrası büyük market rafları çoğu zaman ürün eksiklikleri ile göze çarpıyor. Türkiye bu fırsatı kullanabilirse Avrupa’nın ambarı olan Hollanda’yı Birleşik Krallık pazarında geçebilir. 

TİCARET HACMİ 20 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

İngiltere, hizmet ihracında dünyanın ikinci en büyük ülkesi konumunda. İlk sırada ABD bulunuyor. 

2022 senesinde İngiltere’nin Türkiye’ye yaptığı ihracın yüzde 27’si bu alanda gerçekleşti. Londra’ya göre, yeni anlaşma sayesinde Türkiye’ye hizmet ihracında büyük bir artış görülebilir. İngiltere Türkiye’yi bu nedenle çok önemsiyor. 

İki ülkenin 2023’de 19 milyar doları aşan ticaret hacminin olduğu açıklandı. Türkiye’nin İngiltere’deki yatırımlarının toplam değeri 4,9 milyar dolar, İngiltere’nin Türkiye’deki yatırımlarının toplam değeri ise 8,6 milyar dolar. 

Peki bu ticaret anlaşmasında neler olacak?

Hizmet sektörünün yanı sıra yeni anlaşma, yatırımlar ve tarım ürünlerinin ticaretinde kolaylıkları sağlayacak şekilde yazılacak. Ayrıca yatırım, müteahhitlik, teknik müşavirlik hizmetleri, bilim, teknoloji, gümrük gibi alanların yanı sıra kültür, çevre, enerji ve ulaştırma gibi alanları da yeni anlaşma, dijital ekonomiyi de kapsayacak.

LİYAKATIN ÖNEMİ

2022 yılında Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği görevine atanan Osman Koray Ertaş, bu bağlamda İngiltere’de gerek iş dünyası gerekse kurumlarla sıcak ilişkiler kurulması yönünde büyük çaba harcıyor. 

Ertaş, her fırsatta iki ülke arasındaki ticari ilişkinin ne kadar yararlı olacağını doğru bir strateji ile anlatıyor. Bazı ülkelere atanan liyakatsiz büyükelçi tartışmaları kamuoyunda yankı buluyor ama Ertaş’ın başarılı temsili Türk basınında hak ettiği değeri görmüyor.

Büyükelçi sadece ticaret alanında değil stratejik anlamda İngiliz kamuoyuna Türkiye’nin önemini de sık sık hatırlatıyor. 

Son olarak yılda iki kez yayınlanan hakemli dergi Journal of Anglo-Turkish Relations’a verdiği röportajda da bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. 

Büyükelçi Ertaş, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında gözle görülür değişiklikler olduğunu, iki ülkenin AB üyesi olmayan önemli Avrupalı güçler olarak ortaya çıktığını ve NATO müttefiki olarak kıtanın güvenliği ve refahı için gerçek bir fark yaratabileceklerini belirtti. 

Yani Ertaş, bir yandan da zaman zaman unutulan Türkiye’nin politik olarak değerini hatırlatıyor. Avrupa Birliğinde olmasa da Türkiye’nin NATO içindeki gücünün unutulmaması gerektiğini diplomatik bir dille gündemde tutmaya beceriyor. 

Aynı röportajda, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara yaklaştığını ve Brexit sonrası dönemde mevcut Serbest Ticaret Anlaşması’nı güncellemek ve genişletmek için çalışmaların devam ettiğini hatırlattı. 

Büyükelçi her fırsatta ticari anlaşmanın gündemde kalmasını sağlamak adına önemli bir misyon üstlenmiş durumda. 

Türkiye’nin dünyada diplomatik anlamda doğru temsil edilebilmesi için liyakatli temsilcilere ihtiyacı var. Ertaş bu konuda görevinin hakkını fazlasıyla veriyor. Umarım devlet kademelerinde de hak ettiği alkışı alıyordur. 

KAPILAR ARDINA KADAR AÇIK

Dönelim tekrar geliştirilecek olan ticari anlaşmaya… İngiltere pazarı gerçekten çok büyük bir pazar. 

Sadece anlaşmada bahsi geçen konularda değil her alanda Türk iş insanları için Birleşik Krallık büyük fırsatlar barındırıyor. Ticari anlaşmanın dışında İngiltere aslında yatırımcılara kapılarını da açmış durumda. Özellikle orta ve küçük işletmeler için sağladığı kolaylık pek çok Avrupa ülkesine göre daha avantajlı. 

Örneğin İnnovator Founder Vizesi ile yeni iş fikri olan girişimcilere davetiye çıkarmış durumda. Üstelik geçmişte 50 bin pound olan yatırım şartını da kaldırdı. 

Yani yakın gelecekte İngiltere ile kurulacak ticari işbirlikleri Avrupa Birliği’ne girmek kadar önemli olacak.