Dünya Sağlık Örgütü Afrika'da hızla yayılan Maymun Çiçeği Virüsü nedeniyle peş peşe korkutan açıklamalar yapıyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünü kontrol altına almak için küresel eylem çağrısında bulundu. Ghebreyesus, önümüzdeki altı ayda M çiçeği ile mücadele için 135 milyon dolar gerekeceğini belirtti.
Virüs bu hızla yayılırsa Covid-19 gibi küresel bir salgın olma riski taşıyor. Pek çok Avrupa ülkesi bu konuda önlemlerini sıkılaştırdı.
Peki bizde durum ne?
Dolar olmuş 34 TL, köprü ve otoyollara yüzde 40 zam gelmiş. Çarşı pazar yangin yeri, üretici nefes alamıyor, Tarım Çalıştayı'na telefonla bağlanan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çifçi sitem ediyor. Millet çıldırmış. Televizyonlarda yayınlanan on haberden sekizinde "o bunu vurdu, bu şunu gasp etti" gibi haberler dönüyor. Bizde hal böyleyken "Bana ne Afrika'daki maymun çiçeğinden" demeyin.
Başta Maymun çiçeği (mpox) virüsünün sık görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere Afrika ülkelerinden vızır vızır uçak iniyor Türkiye'ye...
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'de maymun çiçeği tanısı konulan kimsenin olmadığını söyledi. Bakan "Şu ana kadar tanısı konulmuş bir hastamız yok. İnşallah da olmaz ama olursa da üstesinden geleceğimizi bilmenizi istiyorum" dedi.
Bakan, yüreğimize su serpti! Yani işimiz yine inşallaha, maaşallaha kaldı.
Hatırlarsanız coronavirüs salgını başladığında dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Mart 2020 tarihinde Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından "Bu güne kadar Türkiye'de herhangi bir koronavirüs vakasına rastlanmadı" açıklamasını yapmış ve 8 gün sonra ilk vakayı kamuoyu ile paylaşmıştı. Salgın sonunda 100 bin vatandaşımız hayatını kaybetti.
Yani o gün vakaya rastlanmaması rastlanmayacağı anlamına gelmiyor...
Avrupa ülkeleri şimdiden virüsün yayıldığı ülkelerden gelen yolcu, uçak ve yanlarındaki eşyaları, kargoları dezenfekte etmeye başladı. Çok ciddi sınır önlemleri alınıyor. Ülkeye giriş yapanların kalacakları adreslere kadar takipler yapılıyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki 11 Afrika ülkesinden gelen yolcular ile ilgili İstanbul Havalimanı'nda virüse karşı bazı önlemler alındığı açıklandı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak önlemleri sıraladı...
Kavlak, İstanbul Havalimanı'nda 24 saat hazır sağlık ekibinin bulunduğunu, uçağın kapısına kadar gidip hasta var mı diye sorgulama yapıldığını ve 11 ülkenin uçuşlarını da online takip ettiklerini belirtti.
Sağlık ekibinin bulunması iyi de uçağın kapısına gidip "Hoop hemşerim içeride hasta var mı?" diye sormak önlem mi? Online takip sistemi sadece uçuşları kontrol ediyor. Yani online uçağa binen yolcuların sağlık durumlarının takip edildiği bir sistemi çok araştırmama rağmen bulamadım. Benim beceriksizliğim değilse ne yazık ki böyle bir sistem yok!
Yani aslına bakarsanız Sağlık Bakanı Memişoğlu'nun dediği gibi "İnşallah tanı konulmuş hastamız olmaz!"
Çok Okunanlar
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
21 Kasım 2024 burç yorumları
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Fenerbahçe'ye Talisca sonrası Eriksen piyangosu
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla