Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Artık siyasette kadınların sesi daha yüksek!

94 yıl önce bugün! 4 Nisan 1930’da  yürürlüğe giren “Belediyeler Yasası”nın en ilgi çekici maddesi şuydu;

Kadın erkek ayrımı yapılmaksızın, 18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşların seçme, 25 yaşını tamamlayan tüm vatandaşların ise seçilme hakkı vardır!

94 yıl önce bugün yürürlüğe giren bu yasa sayesinde, Türk kadınları belediye seçimlerinde ilk kez oy kullandı.

Ve bir kadın; Sadiye Hanım, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde belediye başkanı seçilen ilk kadın oldu!

Sadiye Ardahan İstanbul’dan değil, Ankara’dan değil, İzmir’den değil, Karadeniz’in doğusundaki bir ilimizden, Artvin’in Yusufeli Kılıçali beldesinden seçilmişti!

94 yıl önce bugün, Atatürk, Türk kadınını, geleneksel rolünden çıkarıp, Türk kadınına, bir ulusun inşasında, bir toplumun kalkınmasında yeri ve değeri olduğunu gösterdi. 

O tarihe kadar toplumsal hayatta erkekten aşağı görülen kadına, erkekle toplumun eşit yurttaşı olduğunu, eşit oy hakkına sahip olduğunu farkettirdi.

Hiçbir ülkede, hiçbir lider, kadın hakları için böylesine duyarlı olmadı, 

Atatürk kadar çaba göstermedi. 

Atatürk yılmaz bir kadın hakları savunucusu ve bence tarihin en büyük feministidir.

1925 yılında Kastamonu yaptığı 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndaki konuşması tüyler ürperticidir;

“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?”

YEREL SEÇİMLERİN İLKLERİ YİNE KADINLARDAN

94 yıl sonra kadınlar zincirlerini kırdı! 31 Mart yerel seçimleri birçok açıdan tarihe geçecek nitelikte. 47 yıl sonra ilk kez birinci parti konumuna yükseldi.. 31 Mart Belediye seçimlerinin tarifsiz mutluluğu; Kadınların zaferidir!

En çok istediğimiz, en çok özlemini çektiğimiz, en çok üzerinde konuştuğumuz, yazıp çizdiğimiz, sosyal belediyecilikte en çok fark yaratacak şey oldu!

11 ilimizde ve 61 ilçede kadın belediye başkanı seçildi! 2024 yerel seçimleri; Kadın başkanların zaferidir. CHP 32 isimle en fazla kadın belediye başkanı çıkarırken, DEM Parti’den 31 belediye başkanı seçildi. AKP il ve ilçelerde 8 kadın belediye başkanı çıkardı. Yeniden Refah partisi aday çıkarmazken, MHP’den sadece bir aday seçildi.

Türkiye’de il bazında yerel seçimlerin en yüksek oyunu alan başkan yine bir kadın oldu!

Kadın intiharlarıyla tanıdığımız Batman’da oyların %64.5’ini alan DEM adayı Gülistan Sönük tarihi bir zafere imza attı. Artık kadınların ölmeyi seçmek yerine, derdini anlatacağı, derdine çözüm bulacak genç bir belediye başkanları var. Batman’ın cesur belediye başkanı Gülistan Sönük’e şimdiden Batwoman yakıştırması yapılmış bile.

İlçeler bazındaki en yüksek oy oranı yine bir kadının. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde DEM adayı Dilek Diyar Özer, yüzde 86.08 ile, yurt genelinde en yüksek oy oranını yakaladı.

Gemi mühendisi Sinem Dedetaş, AKP’nin kalesi Üsküdar’da %49.90 oy oranıyla CHP’ye Üsküdar’ı kazandırdı. Sinem Dedetaş, Üsküdar’ın tarihteki ilk kadın belediye başkanı oldu.

Çanakkale Yenice ilçesinin Kalkım Beldesi’nde bağımsız aday olarak yarışan  22 yaşındaki Zeynep Çelik, %47.91 oy oranıyla Türkiye’nin en genç belediye başkanı oldu.

Şimdi görev zamanı. 5 yıl boyunca sosyal belediyecilikte pek çok ilke imza atarak, kendilerini kanıtlamakla kalmayacak, siyaset arenasına adım atmak isteyen pek çok kadına rol model olacaklar.

Uzun zamandır ilk kez ülkem için umudum var.

Boşa değilmiş ödediğimiz bedeller, çektiğimiz acılar.

Keşke diye düşündüm baskıcı rejimin çözüldüğünü gösteren kırmızıya bürünmüş Türkiye haritasına bakarken…

Hayatıyla bedel ödeyen insanlarımız da görmüş olsaydı bu galibiyeti…

Zafer meşalesini eline alanların sorumluluğu şimdi daha yüksek.

Kardeş olmak neymiş göstererek, din, dil, mezhep, ocu, bucu ayrımı gözetmeyerek, ülkemizi göklere yükseltebilmek.

Bu mümkün mü?

Evet.

Çünkü artık siyasette kadınların sesi daha yüksek!