Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Bir Balkanlı çıktı, tabuya çomak soktu

Diamond Tema! 30 yaşında, Arnavut Türk’ü. Kendi Youtube kanalında geçen yıl annesiyle yaptığı “Arnavutluk’tan Türkiye’ye kaçış” hikayelerini anlattıkları yayını izlemiştim. Gerçek bir Arnavut kadını Mimoza Hanım. Aklını koyduğunu yapan biri.

Cesur, yürekli. İki çocuğu, annesi ve babasıyla Türkiye’ye geliş macerası kadar, Yalova depreminde enkazdan kurtulma hikayeleri, o sırada 5 yaşında olan Diamond’ı kaçırmaya kalkan adamı elinde balta ile kovalaması, Yalova’da aç gözlü, uyanık insanlara karşı gerçek ihtiyaç sahiplerine erzak ve yardımların ulaşmasını sağlamak için Kaymakamlığa gidip izin alarak, gönüllülerden oluşan bir lojistik ekip kurması… Çocuklarının geleceğini düşünerek uzanan hayırseverin yardım elini tutarak, ailecek Burgazada’ya taşınmaları. Oğlu Diamond ile birlikte çıktığı, Balkan Türklerini anlatan belgesel yolculuğu…

Diamond Tema, şeriatla ilgili konuşmanın, tartışmanın adeta tabu sayıldığı bu dönemde, “şeriata karşıyım” dediği için hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç duruma sosyal medya hesabından dahil oldu.

Diamond Tema’ya yönelik şu ifadeyi kullandı; “Yer6 adlı sosyal medya hesabında paylaşılan video içeriğinde Peygamberimizle ilgili kullanılan hakaret içerikli, çirkin ve provokatif ifadeler nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan, paylaşımın yapılmasının ardından derhal 16.06.2024 tarihinde resen soruşturma başlatılmış olup, şüpheli Diamond Tema’nın yurtdışında olması nedeniyle hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. İslam dini ve sevgili Peygamberimizle ilgili kullanılan tahrik edici, çirkin ve provokatif ifadeler asla kabul edilemez” dedi. 

Sayın Bakan o yayını izlediyse, bu gencin ağzından Müslümanların dini değerlerini aşağılayan, hakaret suçunu oluşturacak hiçbir kelime çıkmadığını görecektir.

Zaten kendisi de "Ben Diyanet İşleri Başkanlığı’nın onay verdiği bir kitapta yazanı söyledim, Hz. Muhammed’e hakaret etmedim" ifadesini kullandı. 

Cumhuriyet’in 200. Yılına girerken, Diamond Tema davası tarihin sayfalarında kısa bir cümle olarak mı yer alacak? Yoksa koca bir bölüm mü? Bir Balkanlı çıktı, tabuya çomak batırdı.

En azından Balkan Türkleri’ni hatırlamamızı ve bu ülkeye Suriyeli mültecilerden farklı olarak, Atatürk sevgisiyle, cesareti ve yüreğiyle ne kadar bağlı olduklarını  gösterdi.

Yarı Arnavut yarı Selanikli Annanemi anarak, Atatürk’ün 1927 yılında söylediği, Nutuk’ta yer alan sözlerini hatırlatarak bitireyim yazımı.

Atatürk diyor ki,

”Bizim yüce dinimiz, her Müslüman erkek ve kadına araştırmayı farz kılıyor ve her Müslüman, bu dine bağlananları aydınlatmakla görevlidir”. Bunca yüzyıllarda olduğu gibi, bugün de, milletlerin bilgisizliğinden ve bağnazlığından yararlanarak binbir türlü siyasî ve kişisel amaç ve çıkar sağlamak için, dini âlet ve araç olarak kullanmak girişiminde bulunanların, içeride ve dışarıda varlığı, bizi bu konuda söz söylemekten, ne yazık ki, henüz uzak bulundurmuyor. İnsanlıkta, din hakkındaki bilgi ve anlayış, her türlü hurafelerden sıyrılarak gerçek bilim ve tekniğin ışıklarıyla arınmış ve mükemmel oluncaya kadar, din oyunu aktörlerine, her yerde tesadüf olunacaktır."

1927 (Nutuk II, s. 708)