Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Hukuk Fakültesi Öğrencisi Ömer Faruk’un Başlattığı Anayasa Nöbetine Her Türk Vatandaşı Katılmalı!

Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Faruk Aslan’ın tek başına başlattığı nöbete, her gün bir arkadaşı daha eklendi. Nöbete avukatlar da dahil oldu. İstanbul’dan başlayan Anayasa Nöbeti, İzmir, Antalya adliyelerine yayıldı. Hukuk fakültesi öğrencileri hukuka saygı nöbetiyle, Tüm Türkiye’ye hukuk dersi veriyor.

Anayasal düzeni savunmak tüm ideolojik ayrılıklarımızdan önce gelir.

Can Atalay’ın Silivri’deki esaretinin bugün 224. günü. 25 Nisan 2022’de tutuklandı. 18 yıla mahkum edildi. 2023 Mayıs genel seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili seçilmesinin ardından yargılamasının durmaması ve tahliye edilmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

2010 referandumuyla, Anayasa’da bir değişiklik yapılmış, Anayasa’ya eklenen 148. maddeyle, vatandaşlara, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkı tanınmıştı. Hukukçu ve İnsan Hakları Savunucusu Can Atalay bu maddeye dayanarak Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuruda bulundu. Anayasanın 148.maddesini her vatandaş ezbere bilmeli. Diyor ki;  

“Herkes, Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir”

Hukukçu Can Atalay bu hakkını kullandı. Nitekim Anayasa mahkemesi, Can Atalay’ın “Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı’, “Seçilme ve Siyasi Faaliyette bulunma hakkının” ihlâl edildiği hükmüne karar verdi.

25 Ekim 2023’te, Can Atalay’ın tahliye edilmesi için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ayrıca Atalay'a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti.

Gerçek bir hukuk devletinde Can Atalay’ın 25 Ekim’de özgürlüğüne kavuşması gerekirdi.

Ancak yerel mahkeme (İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi), Can Atalay’ı tahliye etmezken, “Tahliye talebinin reddi veya kabulü konusunda takdir Yüksek Daire’nindir" dedi ve dosyayı Yargıtay Başsavcılığı 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlâl kararına uyulmamasına, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın TBMM'ye gönderilmesine, ihlâl kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

Yargıtay’ın bu çıkışı, Türk Hukuk tarihinin kara günü olarak tarihe geçecek. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay’ın kararıyla ilgili TBMM’de acil bir basın açıklaması yaparak halkı, tüm siyasi partileri yargı darbesine karşı birlik olmaya ve dayanışmaya çağırdı. Anayasa Mahkemesi 2 ay sessizliğini koruduktan sonra, Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Anayasa Mahkemesi kararını uygulamakla yükümlü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise iki gündür dosyayı incelememiş ve hâlâ bir karar vermemiş durumda. Anayasanın 153. maddesini her vatandaş ezbere bilmelidir. 153. madde şöyle diyor; Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar.

Hukuk varsa, Can Atalay 1 saat bile hapiste kalmamalı.

İstanbul Hukuk Fakültesi öğrencileri, 22 Kasım’dan bu yana Çağlayan Adliyesi önünde Anayasa Nöbeti tutuyor. “Emirlere itaat edenlere karşı anayasal işleyişi hep birlikte savunacağız” diyerek, yağmur, çamur, hava muhalefeti demeden nöbetin 46. gününü tamamladılar. Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Faruk Aslan’ın tek başına başlattığı nöbete, her gün bir arkadaşı daha eklendi. Nöbete dün gece avukatlar da dahil oldu.

İstanbul’dan başlayan Anayasa Nöbeti, İzmir ve Antalya adliyesine yayıldı. Hukuk fakültesi öğrencileri hukuka saygı nöbetiyle, Tüm Türkiye’ye hukuk dersi veriyor. Çünkü Can Atalay’ın başına gelenler bir gün hepimizin başına gelebilir. Hepimiz o güçlü sesi çıkarmak zorundayız. Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Faruk Aslan’ın başlattığı Anayasa Nöbetine her Türk vatandaşı katılmalı.