Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Siyanür

Siyanür! Renksiz, acıbademi andıran bir kokusu olan, son derece zehirli, toksik kimyasal. Solunum yoluyla siyanüre maruz kalındığında, vücut siyanürü hızla emer, hücresel solunumu bozarak, hızlı şekilde ölümcül zehirlenmeye sebep olur. İnsanlar için 200 mg siyanür yutma veya 270 ppm (veya mg) hava yoluyla maruz kalma, hızlı şekilde öldürücüdür!

Birkaç yıl önce, İstanbul Fatih’te suya siyanür karıştırarak intihar eden 4 kardeşin haberini hatırlıyor musunuz?

Fatih’teki dairelerinin kapısına “Dikkat siyanür var, polisi arayın, içeri girmeyin!” yazılı bir not bırakmışlardı. Polis, adli tıp ekipleri olay yerine özel koruma kıyafetleri ve maskelerle gelmişti…Tüm bina sakinlerini olay yerinden uzaklaştırmışlar, mahalleyi boşaltmışlardı.

13 Şubat öğleden sonra, Erzincan İliç’teki Altın Madeninde siyanür atık dağının patlamasıyla meydana gelen toprak kayması, bana bu haberi hatırlattı. 5 gr siyanür için özel kıyafetlerle, maskelerle gelen ekipleri hatırlatarak başlayalım yaşadığımız  felaketin vehametini anlatmaya…

Türkiye’nin en büyük Altın Madeni patladı! Erzincan İliç’teki altın madeninden milyarlarca ton siyanür ve sülfürik asit içeren atık yığını kontrolden çıktı, kayan toprak, Fırat nehrine doğru ilerliyor, Milyarlarca ton atığın içinde, siyanür başta olmak üzere, 39 çeşit kanserojen ölümcül kimyasalın bulunduğu alanda, 9 madencimiz ne yazık ki göçük altında…Hâlâ bulunamadılar.

Bahsettiğimiz yer aynı zamanda aktif fay hatlarından birinin üstünde kurulu! Dünyanın en  büyük üçüncü, Türkiye’nin en büyük ikinci;  Çöpler Altın madeni! Sahibi Anagold Madencilik. Kanadalı ortağı, siyanürlü altın arama Kanada’da yasak olduğu için yatırımını Türkiye’de yapmış.

Atık siyanür barajı da aktif fay hattı üzerine kuruldu.  

Üstelik her an 7 şiddetinde bir deprem üretecek fay hattında!  İliç Altın Madeni’nde 14 yıldır milyarlarca ton siyanür birikti.

“Kayan toprak değil, siyanür sahası kaydı” diyordu, İliçli Sedat Cezayirlioğlu. 8 yıldan bu yana kamuoyunu uyarmaya çalışan, Fırat nehrine akıtılan siyanürlü suyun videolarını çeken doğa aktivisti Cezayirlioğlu, bir gün madenin patlayacağını ve 2. Çernobil olayının yaşanacağının da bilgisini de vermişti. Siyanürlü madene karşı mücadele başlatan Cezayirlioğlu, geçen yıl Erzincan İliç’teki altın madedinde çektiği videoda, atık barajı dolmasın diye sülfürik asitin havaya püskürtüldüğünü çektiği videoyla kamuoyuyla paylaşmıştı.

Çöpler Altın madenin 66 milyon tonluk  siyanür atığının bulunduğu havuz kapasitesini 200 milyon tondan  600 milyon tona çıkarılma talebine de karşı da mücadele etti.

Patlayan siyanür dağından kayan toprak atığı Fırat’a doğru ilerlerken, kazaya sebep olan şirketin yetkilileri değil, çevreci Sedat Cezayirlioğlu gözaltına alındı.  

Durum çok vahim.

Yaşanan felakette Fırat nehrine herhangi bir siyanür akışının olmadığı konusunda yazılı açıklama yapan Anagold, 6 noktadan yüzey suyu numunesi alındığını, herhangi bir kirlenmenin olmadığını duyurmasına rağmen, henüz iktidardan hiçbir yetkili bölgeye gitmiş değil.

Sosyal medyada bir twit dikkatimi çekti.

Erzincan İliçli olduğunu öğrendiğim Mustafa Sandal bir twit atmış. Şöyle diyor;

“Benim bildiğim Erzincan’ın yiğit evladı sayın Binali Yıldırım, herkesin gönlünü ferahlatmak adına bölgeye gider, koruma kıyafeti olmaksızın oradan bir avuç toprağı çıplak elleriyle alır ve hem memleketlilerinin, hem de vatandaşlarının içine su serper. Ona da bu yakışır!”

Bir istek de benden olsun. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ile bir önceki bakan sayın Murat Kurum da birlikte bölgeye gitsinler. Özel koruma kıyafeti giymeden, maske takmadan, çıplak elleriyle bir avuç toprak alıp, yöre halkına, Türk halkına, hatta dünya halklarına ferahlatıcı bir konuşma yapsınlar.

Yüreğimize su serpilsin!