Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0624
Dolar
Arrow
34,1295
İngiliz Sterlini
Arrow
44,5429
Altın
Arrow
2955,0000
BIST
Arrow
9.002

Türk insanı bu kanlı yasaya izin vermeyecektir!

Sokak hayvanlarına yönelik katliam yasası, tüm tepkilere rağmen, TBMM Tarım Orman Ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Ötanazi kelimesi kaldırıldı ama “ötanazi” yapılarak öldürülecek hayvanların nitelikleri belirlendi.

Bu sorumluluk belediyelere verildi. Yasa tasarısı hayvanları uyutma sorumluluğunu belediyelere yükleyip “sahipsiz sokak köpeklerini topla, bu hayvanları barınaklara tık, sahiplendir veya öldür”diyor. Denetimi Tarım bakanlığı yapacak. Görevini yerine getirmeyen belediyelere ise ceza kesilecek.  

 Çocukluğum sokağımızın köpekleriyle oynayarak geçti. Üç kez farklı zamanlarda sokak köpeği ısırdı beni. Yakın gözleme aldık her birini, kuduz aşısı bile olmadım.

Benim kuşağım, benden önceki kuşaklar, benden sonrakiler, hep sokakta köpeklerle iç içe büyüdük. Sokaktaki can dostlarımıza isimler taktık. Sokakta oynadığımız oyunların parçası yaptık onları.

Kadim Anadolu kültüründe sokak hayvanları “Can dost”tur.  Sıcak günlerde her evin kapısında o canlar için bir tas su bulunur. Mahalleli o tası hep doldurur. Anadolu kültüründe yemekten arda kalanlar çöpe atılmaz, sokaktaki kediye, köpeğe saklanır.  Çocuklara merhamet bilgisi ilk sokak hayvanlarına davranış üzerinden anlatılır. Mahallenin karabaşı, çomarı Anadolu kültürünün kopmaz bir parçasıdır. Onlar mal değil, candır!

Türkiye’de sokak hayvanları sorunu var ise, bu sorunun bir numaralı sorumlusu 23 yıldır ülkeyi yöneten iktidardır. Yaşam hakkı kimseye bırakılmayacak kadar kutsaldır. 23 yıldır bu sorunu çözememiş, sokak hayvanlarının üremesini kontrol edememiş, kısırlaştıramamış iktidar, en vahşi, en utanç verici yöntemi seçerek öldürme yoluna gidiyor. Ne yazık ki sahipsiz hayvanlara yönelik öldürme hakkını kendinde gören bir erkle karşı karşıyayız.

Bu zulme, bu katliama sessiz kalınamaz. Adına öldürmek, uyutmak, ötanazi deyin, bu ibret verici yasa tasarısına karşı durmak insan olmanın gereğidir.

Bu yasa tasarısı neden yerel yönetimlerle bir konsensus içinde ele alınmadı? Tartışılmadı? Türkiye’deki veteriner fakültelerinin sayısı AB ülkelerindeki toplam veteriner fakültesinden daha fazla. Türkiye’de tam 29 Veteriner Fakültesi bulunuyor. Neden bu yasa Veteriner Fakülteleri’ne danışarak hazırlanmadı? Hayvan haklarıyla ilgili çalışan sivil toplum örgütlerinin bilgisinden faydalanılmadı?

Ötanazi hayati fonksiyonlarını kaybetmiş canlılar için yapılır. Sağlıklı hayvanları itilaf etmek ne kadar etiktir? Hangi veteriner hekim bu görevi kabul eder? Sağlıklı sokak hayvanını öldürmeyi reddeden hekime de ceza kesilecek mi? Evrensel bilim ve tıp kuralları bir kenara atılıp, yaşatmak yerine öldürmeyi seçen bir ülkenin insanlarının akıl sağlığı etkilenmeyecek mi? Çocukların psikolojisi bozulmayacak mı?  

Vicdanın ve Merhametin ideolojisi olmaz. Partisi de olmaz. AKP’ye oy veren birçok insanın ve onların çocuklarının da bu yasaya karşı olduğuna eminim.. Çünkü hiçbir   canlının yaşam hakkı diğerinden daha önemli değildir!

Kur’an’da der ki; “Kim bir canlıyı hayvanı, bir kuşu haksız yere öldürürse, kıyamet günü ondan şikayetçi olacaktır! (kenzu’l-Ummal, h.no:39968)

Türk insanı bu kanlı yasaya  izin vermeyecektir!