Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Yaşasın Metin’ler, yaşasın gazetecilik!

Bayram sabahı 9.00 gibi kapı çaldı. 7-8 yaşlarında üç afacan çocuk, heyecan ve neşe içinde “bayramın kutlu olsun abla” diyerek elimi öptü. Şaşırdım. İstanbul’da tarihin sayfalarına karışan bu geleneğin Akdeniz’de sürmesi mutluluk verdi. Meraklı gözlerle benden bayram harçlığı bekleyen gözlerinde şaşkınlığımız buluştu.

Hemen içeri koştum. Bayram harçlıklarının yanında, çikolata da ikram ettim onlara. Karşı komşunun zilini aynı coşkuyla çalışlarını izledim. 

Bayramda çocuk olmanın güzelliğini hatırladım. Çikolata jelatinini sabırsızca çıkarıp, çikolatayı tek hamlede ağızlarına atışlarını izlerken, Akdeniz’in diğer köşesindeki çocukların yaşadıkları üşüştü beynime. Bombalanan Gazze’nin çaresiz çocukları! 

“Gazze halkı için ne yapabilirim?” diye soran ve bomba gibi haberleriyle gündemi sarsan Metin Cihan geldi aklıma…

Türkiye’nin şüphesiz ki en iyi gazetecilerinden biri Metin Cihan. Vicdanı ve kocaman yüreğiyle korkusuzca en derin mevzulara dalıyor. Öyle bir daldı ki son 6 aydır yaptığı haber takibiyle, muhalefetin seçim zaferine büyük katkısı oldu. 

Türkiye’nin İsrail’le Gazze Savaşı’nda devam eden ticaretini ortaya çıkardı. Onu kamuoyu, 11 yaşındaki bir çocuğun, Giresun'un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018 günü evinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Rabia Naz’ın şüpheli ölümüyle ilgili ipuçlarının peşine düştüğünde tanıdı.

Toplum vicdanının öne çıkmasını sağlayacak önemli bulguları ortaya çıkardı. Ancak davanın aydınlatılması için yaptığı araştırmalar nedeniyle gördüğü baskı yüzünden ülkesini terketmek zorunda kaldı.

Sürgünde kolay bir hayat yaşamıyor Metin Cihan. Ama öyle bir gazetecilik yapıyor ki, Türkiye sallanıyor.  

Küçücük bir dairede, bir cep telefonu ile sabır ve merakla ve en öemlisi açık kaynaklara dayanarak, Gazze savaşı sırasında Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracatı belgelemesi, seçimde muhalefetin zafere ulaşmasına büyük katkı yaptı. 

Ne bir köşesi vardı, ne de bir yayın mecrası. Twiterdan yurttaş gazeteciliğin en başarılı örneği oldu.

3 Aralık 2023’te yazdığı twitte “Filistinli çocuklar için ne yapabilirim diye düşündüğümde vardığım sonuç “İsrail’e sevkiyatı durdur çağrısı yapmak olmuştu.” O tarihten itibaren açık kaynaklara dayanarak ticaretin detaylarını ortaya sürdüğü haberler nedeniyle hakkında davalar açıldı. Pes etmedi. Ancak mütedeyyin kesimde de bu haberlerin doğruluğu büyük yankı uyandırdı. Tepkiler büyüdü. Toplumsal baskı nedeniyle Metin Cihan’ın sabırla yeni sevkiyatları ortaya çıkarmasından sonra, Ticaret Bakanlığı adım attı ve İsrail’e ihracat kısıtlaması getirildi. 

Cesur gazeteci Metin Cihan’ın çabası kim bilir, belki yakın gelecekte kalıcı ateşkese de katkı sağlayabilir.

Çocuklar öldürülmesin diye koca kalbi ve vicdanıyla gerçeklerin peşine düşen Metin Cihan, gerçek gazeteciliğin nasıl olması gerektiğini sektörümüze de gösterdi. Senaryo yazmadı. Belgelerle gerçeği herkese, açık ve resmi kaynaklarla gösterdi.

Demokrasinin olmazsa olmazı bağımsız gazeteciliktir! Arkasındaki itici güç, vicdan, kararlılık ve dürüstlüktür.

Şeker Bayramının birinci günü 10 Nisan’a denk geldi. Meraklı ve cesur başka bir gazetecinin, Metin Göktepe’nin doğumgününe. Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe, 27 yıl önce, Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek üzere 8 Ocak 1996 tarihinde Alibeyköy'e gitmişti. Basın kartı olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. “Mutlaka ben izlemeliyim” diye haberin takibinde ısrarcı davranınca gözaltına alındı. Kendisiyle birlikte göz altına alınan 1000 kişiyle birlikle Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürüldü. Gözaltındayken "Gazeteciye özel muamele" diyen polis memurları tarafından dövülerek öldürüldü.

27. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri töreni, 15 Nisan’da, Şişli Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür Ve Sanat Evi’nde yapılacak. Ödüller bu yılın damga vuran haberlerini yapan gazetecilere takdim edilecek.

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri jürisinde olmanın gururunu yaşayarak Sevgili Nazım Alpman, Banu Güven, Pınar Öğünç, Hakkı Özdal,  Filiz Gazi, Yetvart Danzikyan, Sorel Dağıstanlı ile birlikte Metin Göktepe jüri özel ödülünün, Metin Cihan’a verilmesi kararını aldık.

Memleketinden uzakta, bir göz odada, yokluk içinde, çocuklar ölmesin diye kendini tehlikeye atmaktan çekinmeyen Metin Cihan’a yalnız olmadığını hissettirir belki. 

Bayramınız kutlu olsun! Yaşasın Metin’ler,

Yaşasın Gazetecilik!