Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Zalimler hedefine varamaz!

Saçının bir parçası göründü” diye gözaltında öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin annesi cinayetten bir yıl sonra ilk kez konuşmuş, hepimizin yüreğini dağlayan şu cümleyi söylemişti;

“Sessiz ızdırabımızın, cenneti sarsacak güçte olduğuna eminim”,

Bir annenin sessiz ızdırabı, İran’ı öyle bir sarstı ki, Mahsa Amini, İranlı kadınların ölümü göze alarak başlattıkları özgürleşme hareketinin sembolü oldu.

Öyle bir devrim ki bu, etkisi dünyanın diğer ucuna kadar yayıldı.. Her ırktan, milletten, sosyal sınıftan, farklı farklı hayatlar yaşayan, ev kadınından Hollywood yıldızına, ezberleri bozan toplumsal hareketin adı oldu;

Jin, Jiyan, Azadi!

Yaşadığı baskıyı, hayatı sorgulayan birçok kadın, bu üç kelimenin anlamını ezbere biliyor artık;

Kadın, Yaşam, Özgürlük!

21. yüzyılın Jean D’Arc’ı haline gelen Mahsa Amini protestolarının dünyadaki etkisi, gerici Molla Rejimi’nin üzerinde ciddi bir baskı unsuru yarattı.

Kızının mezarı başında kendi başörtüsünü çıkaran anne Mojgan Efekhari’nin “Kadınların özgür olmadığı hiçbir ülke özgürleşemez” cümlesi, İranlı genç kadınların cesaretini daha da körükledi. Sadece kadınlar değil, baskıcı rejimden başını kaldırmak isteyen birçok insan, kendi hayatlarını ortaya koyarak, özgürlük için sokağa çıktı. İran’da 530'dan fazla insan hayatını kaybetti, çok sayıda genç idam edildi!

Sertlik yanlısı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İranlılara seslenerek; ”Size söylüyorum, bu başörtüsü eksikliğine kesinlikle son verilecek,” tehdidinde bulundu.

Reisi’nin tehdidinden sonra, Tahran polisi, sokak kameralarıyla başörtüsü denetimlerini arttırdı. Başörtüsü yasağına uymayan kadın şoförlerin otomobillerine el kondu, 4 binden fazla kadın savcılığa sevk edildi. Para cezalarının yanı sıra birçok kadın kırbaç ve hapis cezasına mahkum edildi. Ocak 2024’te aktivist Roya Heshmati, bir parkta çekilen başı açık fotoğrafını Instagramda paylaştığı için, kamusal alanda başörtüsüz görünmesi sebebiyle 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Heshmati “orta çağdan kalma bir işkence odası” olarak tarif ettiği bir odada, hakimin gözetiminde kırbaçlandığını işkence fotoğrafıya birlikte yine sosyal medya hesabında duyurdu. “Acı çektiğimi düşünmelerine izin vermedim” diyen Heshmati, yaşadıklarını şöyle anlatıyor;

“Adam kararlılıkla omuzlarıma, sırtıma, kalçalarıma ve baldırlarıma vurmaya başladı. Kırbaçların sayısını unuttum ve fısıldadım; ‘Kadın adına, hayat adına, esaret elbisesi yırtılmıştır. Esaretimizin kara gecesi şafak vakti olacak, bütün taze yaralar iyileşecek, bütün prangalar baltaya dönüşecek.’

İran parlamentosu Mahsa Amini’nin ölümünün birinci yıldönümünde ağırlaştırılmış yeni başörtü yasasını kabul etti. Başörtüsü kuralını ihlal edenlerin önce uyarılacağı, durumun tekrarlanması durumunda  9 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edileceği duyuruldu. 70 maddelik yasa ile beraber, kıyafet kurallarına uymayan insanları ihbar etme görevi ve yetkisi de verildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin, zorunlu başörtüsüne meydan okuyan kadınlara ve kız çocuklara yönelik devletin yaptırımlarını arttırmayı amaçlayan “Başörtüsü Ve NamusYasası, uyuşturucu kaçakçılarına uygulanan cezalardan daha ağır cezaları da barındırıyor.

Helikopter kazasından 4 ay önce İran Cumhurbaşkanı Reisi Ankara’ya gelmiş, Erdoğan ve Reisi’nin huzurunda iki ülke arasında 10 maddelik bir anlaşma imzalanmıştı.

Kazadan sonra anlaşmanın maddelerinden biri dikkatimi çekti; “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile İran islam Cumhuriyeti hükümeti arasında silahlı uçuş güvenlik görevlisi görevlendirilmesine ilişkin mutabakat zaptı”!

İki liderin Külliye’deki görüşmesinde dikkat çeken bir detay daha vardı. Reisi elinde Tasavvuf şiirinin öncülerinden İran edebiyatının büyük şairlerinden Hâfız-ı Şirâzî’nin bir eserini tutuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan için rastgele sayfalarından birini açıyor. “Özellikle istihare edeyim diye bir kastım yoktu ama açar açmaz bu şiir gözüme takıldı” diyor ve yüksek sesle okuyor;

“İçin rahat olsun, zalim hedefine varamayacaktır!”