Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.774

Anayasanın ilk 4 maddesini hedef alan HÜDA PAR'a tepki yağıyor: Siz tam olarak neyin peşindesiniz!

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldığı bir televizyon programında yeni anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamalar kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu.

Anayasanın ilk 4 maddesini hedef alan HÜDA PAR'a tepki yağıyor: Siz tam olarak neyin peşindesiniz!

14 Mayıs Genel Seçimleri'nde AKP listelerinden TBMM'ye giren, Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldığı bir televizyon programında yeni anayasa tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, "Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar" dedi. Yapıcıoğlu, Malazgirt törenlerinde Cumhur İttifakı ortakları ve kuvvet komutanlarıyla bir araya geldiği bir ortamda da benzer ifadeler kullanarak, Anayasa'nın 4. maddesine olan karşıtlığını açıkça dile getirdi.

Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir."

Anayasanın 4. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. Yapıcıoğlu, bu maddenin gelecek nesillerin iradesine ipotek koyduğunu savunarak, diğer maddeler üzerinde ise müzakereye açık olduklarını belirtti.

 

YAPICIOĞLU'NA TEPKİLER SÜRÜYOR

Bu açıklamlardan sonra HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na tepkiler çığ gibi büyüdü. Yapıcıoğlu'na bir tepki de İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç'tan geldi. 

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Anayasa'nın ilk üç maddesinin Cumhuriyet'in temel harcı olduğunu belirterek, "Kimse Cumhuriyetimizin temel taşlarını yerinden oynatamaz!" dedi. Saraç, özellikle Anayasa'nın 4. maddesini hatırlatarak, "İlk üç madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez" ifadelerine vurgu yaptı.

Saraç, açıklamasında Türk kadınlarının Laik Cumhuriyet sayesinde sosyal hayatta var olduğunu ve Cumhuriyet kazanımlarından asla taviz vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, bu zihniyetleri Meclis'e taşıyanların da hesap vermesi gerektiğini ifade ederek tepkisini dile getirdi.

 

TARTIŞMAYA KAPALI BİR KONU

Şarkıcı Mustafa Sandal'da Zekeriya Yapıcıoğlu'nun açıklamalarını alıntılayarak yaptığı paylaşıma "Biz de 4'üncü maddeye karşı olanlara karşıyız! Tartışmaya kapalı bir konu, boş konuşmanın anlamı yok!" sözleri ile tepki gösterdi.

Mustafa Saldal'ın bu paylaşımına dakikalar içinde sayısız destek yorumu yapıldı.

 

"TAM OLARAK NEYİN PEŞİNDESİNİZ ACABA?"

Haber spikeri Ece Üner'de gerici HÜDA PAR'a tepki gösterenlerden biri oldu. Üner, yaptığı paylaşımda"Bir şey dikkatimi çekti de... Biz Narin’e ne olduğunu anlamaya çalışırken, öbür tarafta Hüdapar’ın liderinin her akşam bir televizyonda Anayasa’nın 4. Maddesinin değişmesi gerektiğini anlatması. Siz tam olarak neyin peşindesiniz acaba?" dedi.

ANAYASA'NIN TARTIŞILAMAZ İLK 4 MADDESİ NELERDİR?

I. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

IV. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

HÜDA PAR Zekeriya Yapıcıoğlu Anayasa