Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,4156
Dolar
Arrow
33,7542
İngiliz Sterlini
Arrow
43,8905
Altın
Arrow
2717,0000
BIST
Arrow
9.999

Türkiye gerçekten NATO’da güçlü mü?

2009… Fransa 1967’de NATO Askeri kanadından ayrılmıştı. 2009’da tekrar dönmek istedi. Türkiye, Fransa’nın NATO Askeri kanadına dönüşünü onayladı. Oysa Fransa PYD/PKK terör örgütüne en fazla destek veren ülkeler arasındaydı. Fransız dış politikası da Türkiye karşıtıydı. Türkiye veto edebilirdi, etmedi. Aynı Fransa, şimdi Yunanistan’la askeri ittifak anlaşması imzaladı. PYD/PKK’ya yardımı ve Türkiye’ye karşı adımlar atmayı sürdürüyor.

25 Mart 2023’te Fransa Senatosu’nda, PKK terör örgütünün Suriye kolu YPG ve kadın yapılanması, YPJ'nin sözde sözcüleri misafir edildi. Fransız milletvekilleri tarafından, teröristlere törenle, "onur nişanı" verildi. (1) Fransa bu… Soru şu: Fransa PYD/YPG’yi terör örgütü kabul etmeden, Türkiye neden onayladı? Stratejik kartı yok etti… Neden?..

***

2019… 2019 yılında Türkiye, NATO'nun önem verdiği 'NATO Baltık Planı'nı onaylamak için PYD/YPG'nin terör örgütü olarak tanınması kartını ileri sürdü. Ancak, yedi ay sonra PYD/YPG terör örgütü tanınmadan, NATO'nun Polonya ve Baltık Planı’nı onayladı. Türkiye, kartı kaybetti… Neden?..

30 Ağustos 2022… İzmir’deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM) sosyal medya hesabından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümünü kutlar: "Bugün Türk bağımsızlığının 100. yıl dönümü. Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamalarında NATO ve ötesindeki Türk müttefiklerimizin yanındayız." (2)

Yunanistan paylaşıma tepki gösterir, NATO’nun paylaşımını, “kabul edilemez bir adım” olarak nitelendirir. Ve, güçsüz Yunanistan NATO’ya kutlama mesajını sildirir. Oysa, aynı NATO, 25 Mart 2022’de Yunanistan’ın Bağımsızlık Günü’nü bu şekilde kutlamıştı.

O zaman, Türkiye’nin itirazı olamamıştı. Buna rağmen, Türkiye mesajın silinmesine engel olamadı. 71 yıllık NATO üyesi Türkiye, NATO’nun ikinci büyük gücü değil miydi? NATO üyesi Türkiye, NATO’da Yunanistan’dan daha etkili ve daha güçlü değil miydi?..

Neden?..

***

2023-2024… İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini, Suriye’deki PYD/YPG’nin NATO ülkeleri tarafından terör örgütü olarak tanınmadan Türkiye onayladı. Hiç bekletmeden, zirve öncesi imzalanan üçlü mutabakat gereği “evet” dedi. Ardından, 31 Mart 2023’te Türkiye, Finlandiya’nın NATO üyeliğini resmen onayladı. Hem de, ABD’nin PKK terör örgütüne helikopter verdiğinin anlaşıldığı bir zamanda onay verdi.

23 Ocak 2024’te de,Türkiye İsveç’in NATO üyeliğine de "evet" dedi.  ABD, PKK/PYD’ye desteği kesmeden, parası ödenmiş F-35 uçaklarını ve talep edilen F-16’ları vermeden Türkiye onayladı. Finlandiya ve İsveç’e “evet” denildi.

14 Temmuz 2024’e gelindiğinde, ABD söz verdiği F-16’ları vermemek için gerekçeler üretmeye başladı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, F-16 uçakları garanti edilmeden onaylanmamalıydı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya NATO üyeliği için onay vermeseydi, bir kart olarak ileri sürseydi, hem PYD/YPG’nin terör örgütü olarak tanınmasını sağlayabilir hem de F-16 uçaklarını alabilirdi. Ve, Türkiye böylece, tarihte bir daha ele geçmesi oldukça güç olan stratejik kartı kaybetti… Neden?..

Gelinen aşamada; parası ödenen F-35 savaş uçakları verilmedi, talep edilen F-16 savaş uçakları verilmedi, PYD/YPG terör örgütünü AB ve NATO terör örgütü olarak kabul etmiyor. ABD, Türkiye’yi tehdit eden terör örgütüne her türlü desteği sağlıyor.

***

Yıl 2008… NATO Bükreş Zirvesi’nde Makedonya’nın üye olması kararlaştırıldı. Yunanistan, Büyük İskender’in ve Makedonya’nın mirasçısının kendisi olduğu gerekçesiyle üyeliğe onay vermedi. Kaç yıl kapıda bekletti dersiniz?.. 2018’e kadar, tam 11 yıl. Makedonya, adını değiştirdi ve Kuzey Makedonya oldu.

Ardından, Yunanistan öylece onay verdi. Yunanistan’ı tehdit eden bir terör örgütüne destek de söz konusu değildi. Güçsüz ve küçük Yunanistan, Makedonya’yı 11 yıl NATO kapısında bekletti. Güçlü Türkiye ne yaptı?.. Elindeki stratejik kartı bir hamlede kaybetti…

***

Uluslararası ilişkilerde “mütekabiliyet” (karşılıklılık) ilkesi bu mu? Türkiye, NATO’da Yunanistan’dan daha güçlü değil mi?.. Hamaset sözcüğünün, stratejide yeri olmadığının da altını kalın bir çizgiyle çizmeli…

Coğrafi konumu yönünden dev olan Türkiye’nin, jeopolitik açıdan düştüğü durum bu…

(1) https://www.trthaber.com/haber/dunya/fransa-senatosunda-pkkypglilerle-skandal-resepsiyon-755933.html

(2) https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/yunanistanin-tepkisi-sonrasi-nato-30-agustos-paylasimini-sildi-1975933