Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Adalet Bakanı Tunç'tan Leyla Zana iddianamesi yanıtı: 'Sorumluluk yargıda'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, eski milletvekili Leyla Zana hakkında, milletvekili olduğu dönemde yaptığı konuşmalar sebebiyle "örgüt propagandası yapmak" ve uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller sebebiyle de "düşmandan ödül alma" suçlamalarıyla düzenlenen iddianamelere ilişkin olarak, “yargıya bu konuda harekete geçmesine için siyasi baskı yaptığına yönelik Hakimler ve Savcılar Kurulu’na ihbar gelmediğini” açıkladı.

Adalet Bakanı Tunç'tan Leyla Zana iddianamesi yanıtı: 'Sorumluluk yargıda'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, eski Ağrı milletvekili Leyla Zana hakkında, milletvekili olduğu dönemde yaptığı konuşmalar sebebiyle "örgüt propagandası yapmak" ve uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller sebebiyle de "düşmandan ödül alma" suçlamalarıyla düzenlenen iddianamelere ilişkin konuştu.

T24'ten Namık Durukan'ın haberine göre, HEDEP Diyarbakır Milletvekili Cangiz Çandar, Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılamayla ilgili olarak Adalet Bakanı Tunç'a bir soru önergesi sundu. Çandar, iddianameyi "hukuk skandalı" olarak değerlendirirken, Leyla Zana'nın Kürtçe konuşmalarının, eski HEDEP Milletvekili Orhan Doğan'ı anmanın ve 1991'de faili meçhul bir saldırıda yaşamını yitiren HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ı anmanın "örgüt propagandası" olarak değerlendirildiğine dikkat çekti. Aynı zamanda Zana'nın uluslararası alanda barış ve insan hakları konularında aldığı ödüllerin hangilerinin TCK 325/1 kapsamında "düşmandan ödül alma" suçunu oluşturduğunu sorguladı.

Çandar, Tunç'a "Yargı mensupları üzerinde siyasi baskı olup olmadığı konusunda bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Kürt milletvekillerinin anadillerinde konuşmaları suç mu sayılıyor? Leyla Zana'nın 2014-2015 yıllarındaki konuşmaları suç olarak kabul ediliyorsa, bu durumun gerekçesi nedir ve neden bu kadar uzun bir süre beklenmiştir? Leyla Zana'ya verilen ödüller arasında, Türkiye'nin savaş halinde olduğu düşman kimdir?" gibi sorular sordu. Ayrıca Çandar, Tunç'a Kafka'nın "Dava" romanını okuyup okumadığını da sordu.

DÜŞMAN KURULUŞLARIN KİM OLDUĞUNA YANIT VERMEDİ

Tunç'un cevaplarında, yargıya siyasi baskı konusunda Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) yönelik herhangi bir ihbar veya şikayet alınmadığını vurguladı. Ancak, Kürt siyasetçilerin anadilinde yaptığı konuşmalar ve Türkiye'nin "düşman" kuruluşlarının kim olduğu gibi sorulara cevap vermedi. Tunç, "soru önergelerinin kişisel görüş içermemesi, kişisel alanla ilgili sorular içermemesi ve başka bir kaynaktan öğrenilebilecek soruların yönetilememesi" gibi gerekçelerle TBMM İçtüzüğü'ne atıfta bulundu.

USÛL GİZLİLİĞİ

Tunç'un verdiği yanıtlarda, Zana'nın yargılamasının devam ettiğine dikkat çekilerek, iddianamedeki suçlamalara yönelik sorulara cevap verilmemiştir. Tunç, savunma haklarına zarar vermemek kaydıyla soruşturma evresinde usûl gizliliğinin geçerli olduğunu belirtti. Ayrıca, suç işlendiği izleniminde bir Cumhuriyet savcısının hemen araştırmaya geçmesi gerektiğini ifade eden Tunç, sorumluluğun yargıda olduğunu vurguladı.


Haber Kaynağı : 12punto

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Adalet Ankara Cumhuriyet TBMM Yılmaz Tunç