Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Rusya’nın yeni genel taarruzu

Rusya’nın kış ayındaki başarılarından sonra yaz gelmeden yeni bir genel taarruza geçeceği umulan bir gelişmeydi ve beklenen taarruz 10 Mayıs’ta Harkov Bölgesi’nde (Harkov Oblastı) gerçekleşti.

Ukrayna, 2022’de gerçekleşen ilk Rus saldırılarını başarıyla püskürtmüş olsa da zaman içinde Ruslar toparlandı. Ruslar, hızlı taarruzlarla kati sonucu hedefleyen stratejilerini terk edip uzun süreli yıpratma savaşına yönelik bir savaş tarzına geçiş yaptılar ve bu suretle Ukrayna karşısında 2022’de kaybettikleri üstünlüğü ele geçirmeyi başardılar.

Rusya, yürütmekte olduğu yıpratma savaşı stratejisinin meyvelerini 2024 kışından itibaren toplamaya başladı. Rus güçleri, Robotino, Herson, Novopavlivka, Kupyansk, Avdiivka ve Bahmut olmak üzere altı farklı cephede topçu bombardımanı ve yavaş ama emin adımlarla ilerlemeye dayalı taktikleriyle 1000 kilometreden daha uzun bir cephe hattını tutmaya çalışan Ukrayna güçlerini yavaş yavaş erittiler. Avdiivka’nın Şubat ayında düşmesi sonucunda Ukrayna Ordusu’nun gücünün sınırına geldiği ve yeni açılacak bir cepheye yetişemeyeceği yönünde genel bir kanı oluştu.

Rusya’nın Harkov Şehri istikametine doğru düzenlediği taarruzda şu ana kadar elde ettiği başarı bu kanıyı doğrular nitelikte. Ruslar, kayda değer bir direniş görmeden kısa süre içerisinde önemli ölçüde toprak ele geçirmeyi başardılar. Ukrayna Ordusu’nun bölgeye gönderdiği ihtiyatlar beklendiği üzere oldukça cılız ve her ne kadar an itibarıyla Rus taarruzunun ivmesi düşüşte olsa da gelecekte de bu bölgede kayda değer bir Ukrayna direnişi beklenmemekte. Bunun yanı sıra bölgeye sevk edilen Ukrayna ihtiyatları halihazırda aktif cephelerden çekilen birlikler olduğu için diğer cepheler de Rus saldırılarına daha dayanıksız bir hale geldi.

Ukrayna Ordusu’nun tükenmişliği ve Ukrayna yönetiminin daha fazla vatandaşı silahaltına alarak birlik sayısını arttırmadaki başarısızlığı Rus başarısının birincil etkenini oluşturuyor. Bunun yanı sıra Amerika’nın Ukrayna’ya askeri yardım yapma konusundaki gönülsüzlüğü (ABD Senatosu 24 Nisan’da Ukrayna’ya gönderilecek 61 milyar Dolarlık yardım paketini onaylamış olsa da bu yardımlar henüz daha Ukrayna’ya ulaşmadı) ve Avrupa’nın yardımları göndermekteki yavaşlığı Ukrayna’nın Ruslara karşı kaldığı çaresizliğin sebepleri arasında.

Rus ilerleyişi kısmen yavaşlamış ve Harkov Şehri henüz daha düşmemiş olsa da ortada tartışmasız bir Rus üstünlüğü söz konusu. İlerleyen günlerde Ruslar tüm güçleriyle Harkov’u ele geçirmeye veya Harkov’u topçu bombardımanı altında tutarak Ukrayna topraklarının derinlerine nüfuz etmeye çalışabilirler. Bunların yanı sıra halihazırda zayıflamış diğer cephelerde yeni bir genel taarruz gibi bir şaşırtma hamlesi de seçenekler arasında.

Rusya’nın şu an aktif olarak saldırılar düzenlediği yedi cephedeki asker kayıpları hala Ukrayna güçlerinin verdiği kayıplardan daha fazla. Ancak Ruslar kaybettikleri asker sayısının çok daha fazlasını yerine koyabilecek konumdayken Ukrayna güçleri verdikleri kayıpların yerine yeni askerler koymakta oldukça zorlanıyorlar.

Ukrayna Parlamentosu, 18 ila 60 yaş aralığındaki savaşa uygun erkeklerin askere alınmasına yönelik kanunu ve ülkeyi terk etmelerine yönelik yasağı 14 Mayıs’ta 90 gün daha uzattı. Nisan ayında da asker kaçaklarına yönelik cezaların arttırılmasına ve 36 aylık görev süresini dolduran askerlerin terhis edilmesinin iptaline yönelik kanun parlamentodan geçmişti. Ancak seferberlik kanununa rağmen Ukrayna halkının büyük çoğunluğunun savaşın parçası olmaya çok da gönüllü olduğu söylenemez ve bununla bağlantılı olarak Ukrayna Ordusu hedeflenen personel sayısına ulaşmakta an itibarıyla oldukça uzak. Ruslar ise çok daha başarılı bir seferberlik yürütmekte ve Rus Ordusu kaybettiğinden çok daha fazla askeri savaşa sürebilme kapasitesine sahip. 

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nun onayladığı 61 milyar Dolarlık askeri yardım paketi ve Avrupa’dan gelen askeri yardımların artıyor oluşu yakın gelecekte Ukrayna’nın içinde olduğu olumsuz tabloyu en azından bir nebze düzeltecektir. Ancak Ukrayna Ordusu’ndaki personel sorunu çözülmeden ilerleyen günlerde Ruslara karşı kayda değer bir direniş göstermeleri çok da mümkün görünmüyor.