Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,6102
Dolar
Arrow
35,4274
İngiliz Sterlini
Arrow
43,4691
Altın
Arrow
3093,0000
BIST
Arrow
9.866

Büyük yıkımın 2. yılına girerken; Hatay'ın sorunları yürek burkuyor!

06 Şubat 2025’te asrın felaketinin ikinci yılına gireceğiz. Medyamız bölgeye giderek, büyük yıkımın 2. yılında depremzedelere mikrofonu uzatacak. Yandaş medya büyük olasılıkla, Adıyaman ve Maraş’tan yayın yapacak. TOKİ evlerine kavuşmuş sıcacık yuvalarında yeni bir hayat kurmuş insanlara mikrofonu uzatacak. Keşke depremin yıktığı her şehrin insanları da bu mutluluğa kavuşmuş olabilseydi.

Büyük yıkımdan önce Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyadan turistleri ağırlayan, üç semavi dinin kutsal kenti olan, yüzyıllara dayanan tarihi bir geçmişe sahip, Ramazan, Paskalya ve Pesah Bayramı’nın hep birlikte kutlandığı, hoşgörünün, kardeşliğin, medeniyetler sofrasının simgesi kadim kent Antakya’nın sorunları yürek burkuyor.

Antakya, Defne ve Samandağ’da yurttaşların çoğu hâlâ konteynerlarda yaşıyor. Resmi rakamlara göre konteyner kentlerde yaşayan nüfus 250 binin üzerinde.

-Hataylılar’ın en büyük sıkıntısı uzun saat süren elektrik kesintileri. 8-9 ve hatta 12 saate varan elektrik kesintileri halkın canını burnundan getirmiş durumda. Konteyner kentlerde yaşayan insanlar klima ile ısınıyor. Elektriğin olmaması, ısınamamak, yemek pişirememek, suyun kesilmesi, internetin kesilmesi, öğrencilerin ders yapamaması, güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmak demek.

Hatay’daki elektrik kesintileri CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur tarafından Meclis gündemine taşındı ancak sorun Hâlâ çözülemedi. Uzun saat süren elektrik kesintileri nedeniyle, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar büyük risk altında.                  

-İkinci yaşamsal sorun; Antakya’da kur’a sonucu teslim edilen TOKİ’lerde insanlar taşınacakları evlere hâlâ ne kadar ücret ödeyeceklerini bilmiyor. Acaba iktidar ne bekliyor?

- Bir diğer sorun; Tamamlanmayan evlerin kurasının çekilmesi. Kur’ada adı çıkan kişiler evlerini hemen teslim alamıyor, aylarca bekletiliyor.

- Kent dev bir şantiyeye dönüşmüş durumda. Şehrin pekçok bölgesi şantiyelerle kapanmış durumda. İş makineleri 24 saat çalışıyor. Rezerv bölgesinde  inşaatların yapımı tam gaz devam ediyor. Hükümet yetkilileri en geç 31 aralık 2025 yılında te rezerv evlerin tamamının teslim edileceğini dile getiriyorlar. Ancak hâlâ inşaatına başlanmayan bölgeler bulunuyor.

- Antakya’da 10 bin Suriyeli’nin yaşadığı konteyner kentten Suriye’ye kayda değer bir geri dönüş söz konusu değil. Türkiye’den 50 bin Suriyeli’nin ülkesinde döndüğü konusunda resmi bir açıklama yapılmasına rağmen, Antakya’daki Suriyeliler, konteyner kentte yaşamayı ülkelerine dönmekten daha güvenilir buluyor olmalı ki, konuştuğum birçok Suriyeli, “Türkiye hükümeti bizi göndermez ise biz gitmek istemıyoruz” cevabını veriyorlar. Suriye’de guvenliğin tam olarak sağlanamadığını, ailelerini ve çocuklarını tehlikeye atmak istemediklerini, Suriye’ye döndüklerinde karşılaşacakları belirsizliğin Türkiye’deki güvenli ortamdan daha tehlikeli olduğunu belirtiyorlar.

Sözün kısası, büyük yıkımın ikinci yılına girerken Hataylılar’ın hayatında değişen hiçbir şey yok!