Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

1 şehir 2 kadın 3 kitap 4 ödül

Her şey meraklı, araştırmayı seven, vizyoner, işlerinde başarılı ve gezgin iki kadının 2000 yılında bir araya gelerek henüz yeni yeni olus¸an gastronomi sektöründe, Türkiye’nin yerel-geleneksel ürünleri konusunda kültürel ve öncü çalıs¸maların içinde yer alma kararıyla başlamış olmalı… Öyle olmalı diyorum çünkü kendileriyle henüz tanışıp konuşamadım ama tüm katıldıkları programları izledim, takip ettim, onlarla heyecanlandım, gurur duydum; tahminlerim buraya dayanıyor…

Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur, Türkiye’nin ilk peynir ve yerel/geleneksel ürünler konusunda uzman s¸irketi Antre Gourmet’i Cihangir’de açtılar. 

İlk diyorum ama kimse alınmasın; elbette çok köklü şarküterilerimiz var, hala da işlerine başarıyla devam ediyorlar. Bunlardan bağımsız olarak yurtdışında görmeye alıştığımız daha kapsamlı bir gourmet dükkanından bahsettiğimi özellikle belirtmek isterim.

Gördükleri ilgi ve sundukları kalite onları daha fazla araştırmaya itmiş olmalı ki bu heyecanlarını bambaşka bir boyuta taşıyarak  peynir konusunda oldukça kapsamlı bir araştırma yapmaya ve bu konuda kitap yazmalarına sebep oldu.

“50 PEYNİRLİ ŞEHİR BALIKESİR”

2019 yılında Balıkesir Belediyesi’nin de desteğiyle uzun araştırmalar sonucunda  “50 Peynirli Şehir Balıkesir” kitabını yazarak, yemek kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Awards’ta 1.’lik kazanıp ülkemize büyük bir onur yaşattılar. Bu kitap “Best of Best” etiketiyle yayınlanmaya hak kazandı.

Balıkesir’in 20’den fazla ilçesinin köylerinde, mandıralarında peynire hayat veren ustalarla tek tek görüşerek, yerel üreticilerle buluşarak peynirin sütten gastronomik bir lezzete nasıl dönüştüğünü belgelemek kolay bir iş değil. 

Ülkemizin çoğu şehri gibi Balıkesir de köklü bir yeme içme geçmişine sahip. Mesela Balıkesir’e özgü bir peynir olan Kirli Hanım kaybolmaya yüz tutmuşken, bu çalışmalar sonucunda Norveç’te düzenlenen dünyanın en önemli peynir yarışmasına taşınmış, bronz madalya alarak 4 bin 502 peynir arasından bir diva gibi sıyrılarak kayıtlara geçmiştir. Balıkesir’in peynir çeşitliliğini kayıt altına almak ve bu değerli mirası gelecek nesillere taşımak amacıyla yazılmış çok çok güzel bir eserle aldıkları ilk birincilik, bir maya gibi içlerindeki hevesi daha da kabartarak iki önemli kitabı daha yazmalarına vesile olduğunu düşünüyorum. 

EKMEK ŞEHRİ BALIKESİR VE ZEYTİN ÜLKESİ BALIKESİR

Bu sefer büyük bir özveriyle ekmek ustalarının ve zeytin üreticilerinin peşine düşerek şehrin ekmek çeşitliliğini, zeytin konusundaki uzmanlığını ve tarihten gelen tecrübesini öne çıkarmak amacıyla iki kitap daha yazarak yarışmaya katıldılar. 

Dünyadaki uluslararası tek yemek kitabı yarışması olan ve 29’uncusu Riyad’da düzenlenen Gourmand Awards Yarışması’nda “Ekmek Şehri Balıkesir” kitabı; “Ekmek Kitabı” kategorisinde 1.’liği elde ederek dünyanın en iyi ekmek kitabı seçildi. “Best of the World” etiketiyle basılmaya hak kazandı.

“Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabı da “Akdeniz Kitapları” kategorisinde 2.’liği elde ederek Türk Mutfağının gücünü 205 ülkenin katıldığı yarışmada gözler önüne serdi. 

Böyle kadim değerlere sahip çıkmakla kalmayıp onları dünyaya tanıtan, Türkiye’nin tarım ve gıda zenginliğini dünyaya ispatlayan değerli yazarlarımız Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber’i tebrik ediyor, Balıkesir Belediyesi’nin bu araştırmalara, çalışmalara, kitapların yazılmasına  verdiği destekle tüm belediyelere örnek olmasını diliyorum. 

Umarım bir gün yollarımız kesişir, sizlerle tanışır, bu süreçleri sizlerden dinleyebilirim.

İzninizle bu iki akıllı kadınla ve aldıkları ödüllerle de hem kadın hem yazar olarak ayrıca gurur duyduğumu da eklemek isterim.

Artması, çoğalması, örnek olması dileğiyle…