Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Akan Su Pislik Tutmaz sözü yalan olmuş

Ülkemizi etkisi altına alan  kavurucu sıcaklarda, yeni belgeselin çekimleri için yollardaydık. 

Kuraklık ve Su krizi konulu belgeselimizi, 35 derecenin altına düşmeyen sıcaklıklarda çekerken, uzmanlardan dinlediklerim içimi ürpertti.

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda “Yarı Kurak” ülkeler arasında yer alırken, iklim krizinin etkileri, yanlış tarım uygulamaları nedeniyle, “Su Fakiri” bir ülke konumuna gerilemiş durumda. Acil seferberliğe geçilmez ise, 2030 yılında su kıtlığı ile karşı karşıya kalabiliriz.

Yakın gelecekte “Su” büyük bir problem olarak karşımıza çıkacak.  Çekim yaptığımız Büyük Menderes Havzası’ndaki çiftçiler Su kıtlığı ve su kirliliği’ni çoktan yaşamaya başlamışlar. 

Büyük Menderes Nehri’nden aldıkları suyun çekimlerini yaptık. Sudaki kirliliğin boyutunu analiz etmeden  çıplak  gözle görebiliyorsunuz.  'Akan su pislik tutmaz' sözü günümüz için geçerli değil maalesef. Akan sularımız, nehirlerimiz kirletilmiş durumda. kanalizasyon atıkları nehirlere akıyor.  en yakın nehirlere vermeye başladık. Tarım alanlarında kullanılan  kimyasallar; pestisitler, kimyasal gübreler yağış sularıyla birlikte sadece göller, akarsulara değil, yeraltı sularına da sızıyor. 

Yaptığımız çekimlerde şunu farkettim. Köylü bile içme suyunu  marketten karşılıyor, şişelenmiş su kullanıyor. Kendi tüketeceği meyveyi, sebzeyi, nehirden aldığı su ile değil, belediyenin verdiği içme suyu ile suluyor. 

Su; hepimizin ortak varlığı. Sizin suyunuz bir musluktan gelebilir ama suyun bağlı olduğu kaynak, bütün bir eko sistemin  ve gelecekte de belki kullanacağımız su kaynağı. Her bir damlayı kullanırken, hangi kullanım alanını tercih ettiğimizi, niçin tercih ettiğimize de doğru karar vermemiz lazım. Mesela yanlış tarım politikaları yüzünden, Konya’da 400’e yakın obruk oluştuğunu biliyor muydunuz?  Sulak olmayan Konya ovasında,  çok su tüketen bir ürün olan mısırı üretmesi için üreticiye teşvik vermek,  hangi aklın ürünüdür?

Bugün yanlış Tarım politikaları, çiftçinin doğru yönlendirilmemesi, bilinçlendirilmemesi nedeniyle, gıda kıtlığı da kapımızda.

“Ekmek baba ise anne sudur” diyor bir Rus atasözü.  Ne annemizden, ne babamızdan vazgeçemeyiz. Bu yüzden  alışkanlıklarımızı, üretim biçimlerimizi, düşüncelerimizi,  bakış açılarımızı, çok hızlı bir şekilde değiştirmemiz gerekiyor!  

Bu da ancak birlikte mümkün!